Sprekend standbeeld

Het filmzaaltje wordt verduisterd. Boven de verlichte maquette van de stad Haarlem (uit 1822), gaat de film draaien. De stem van Laurens Janszoon Coster vertelt Het verhaal van Haarlem....

JANNY GROEN

Laurens laat je zien hoe de stad gegroeid is. Dat er eerst stadspoorten waren en molens. Dat de Spanjaarden tachtig jaar tegen Nederland, en tegen Haarlem, hebben gevochten. Dat er een heel dappere vrouw was in Haarlem, die mee vocht: Kenau Simon Hasselaar. Dat Frans Hals er schilderde. Dat er vroeger al een bloemenoptocht was. Dat de eerste trein in Nederland vanuit Haarlem vertrok, in 1839. En dat Anthony Fokker in zijn vliegtuigje boven de stad vloog.

Terwijl Laurens vertelt, zie je op het doek ridders vechten, of je ziet een brand uitslaan. Een sirene gaat loeien, een stoomtrein gaat rijden en een mini-Fokker vliegt echt boven je hoofd.

Na het filmpje is het leuk de beelden in de stad op te zoeken. Het Frans Hals Museum, dat vroeger een tehuis was voor oude mannetjes. De Poort van Amsterdam. Het oude stadhuis en de enorme kerk Sint Bavo op de Grote Markt. En op datzelfde plein natuurlijk Laurens Janszoon Coster.

Historisch Museum Zuid-Kennemerland, Groot Heiligland 47, Haarlem, tel. 023-542.24.27. Open di-zat 12-17 uur, zon 13-17 uur. Toegang gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden