Spreekuur

Op weg naar de nieuwe zorgverzekering beantwoordt de Volkskrant wekelijks vragen van lezers. Vandaag: de collectieve verzekering, de partner en de kinderen....

Leonoor Meijer

Miljoenen verzekerden zitten nu nog in het ziekenfonds. Ook zij mogenin het nieuwe jaar vrij een nieuwe verzekeraar kiezen. Kunnen ze zichaansluiten bij de collectieve verzekering van hun partner?

Dat hangt er maar van af. Het klopt dat verzekeraars in collectievecontracten kortingen mogen aanbieden tot maximaal 10 procent op de polis.Het kan dus lucratief zijn je nieuw verworven vrijheid te benutten door jeaan te sluiten bij de collectieve verzekering van je partner. Maar of hetgaat lukken, is niet zeker.

De grote verzekeraars hebben bijna geen van alle moeite met hetaccepteren van familieleden van een werknemer in een collectief contract.Of het werkelijk zover komt, hangt af van het onderhandelingsresultaat overhet collectieve contract.

De werkgever kan in de onderhandelingen zeggen geen behoefte te hebbenaan mensen buiten de eigen gemeenschap. Bijvoorbeeld omdat de werkgevervreest dat zo de administratieve last flink kan toenemen.

Het systeem van de 'gezinspolis' dateert uit de tijd dat veelhuishoudens in Nederland zich nog aan de indeling 'mannelijkehoofdkostwinner en vrouw thuis' hielden. De vrouw en eventuele kinderenkonden zich als gezin in de verzekering van vader laten inschrijven. Inveel huishoudens werken inmiddels beide partners, zij het soms in deeltijd.

In het nieuwe stelsel krijgt iedereen boven de 18 jaar een individueleverzekeringsplicht, maar dus ook een eigen keuzerecht voor een verzekering.Toch kan het handig blijven als huishouden bij dezelfde verzekeraar tezitten; het scheelt veel administratieve rompslomp.

Op dit moment onderhandelen alle zorgverzekeraars met werkgevers overnieuwe collectieve contracten. Als gevolg van de invoering van het nieuwestelsel zijn alle huidige contracten opgezegd. De zorgverzekeraars zijnonderling in een stevig gevecht verwikkeld om zo veel mogelijk verzekerdenaan zich te binden via collectieve contracten met de grote werkgevers.

Uit onderzoek van het adviesbureau Deloitte blijkt dat in die marktvolgend jaar 40 procent van verzekeraar gaat veranderen. Deloitte stelt ookdat deze verzekerden na volgend jaar weer lange tijd redelijk honkvastzullen worden.

Juist nu loont het dus om als 'vrijgekomen' verzekerde goed om je heente kijken. Aansluiten bij de partner in zijn verzekering is een optie, maarmisschien voel je je wel veel beter thuis bij een ander collectief.Bijvoorbeeld specifieke groepen als reumapatiënten en diabetici krijgenhun eigen collectieve verzekering, die tegemoetkomt aan de specifiekewensen van deze groepen.

In ieder geval is het voor werknemers verstandig alvast na te gaan ofde werkgever kind of partner accepteert bij de nieuwe collectieveverzekering. Als veel collega's dat wensen, past de werkgever de regelingwellicht nog aan.

Leonoor Meijer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden