Sprak Shepherd wel of niet namens VN over Zwarte Piet?

Groot nieuws dinsdag: een werkgroep van de Verenigde Naties bekritiseerde Nederland vanwege het racistische karakter van Zwarte Piet. Maar sprak voorzitter Verene Shepherd nu namens de VN of toch niet?

Zwarte Piet. Beeld anp

'De werkgroep begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen', aldus Verene Shepherd, voorzitter van de VN Working Group on People of African Descent dinsdag tegen EenVandaag. Dit zorgde al snel voor krantenkoppen als: VN bekritiseert Nederland om Sinterklaas. Maar sprak Shepherd wel namens de Verenigde Naties?

Uit VN-resoluties valt op te maken dat de Working Group on People of African Descent een expertgroep is die op 18 september 2008 door de mensenrechtenraad van de VN de opdracht kreeg racismezaken wereldwijd aan de kaak te stellen. In 2011 werd het mandaat voor drie jaar verlengd. Volgens de resolutietekst zou de werkgroep minstens twee landenbezoeken per jaar moeten afleggen. De Secretaris-Generaal van de VN en de Hoge Commissaris voor de mensenrechten werden gevraagd voor alle onkosten op te draaien.

Niet uniek
Verene Shepherd, hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de University of The West Indies in Jamaica, is voorzitter. Haar Pakistaanse collega Farida Shaheed is speciaal rapporteur Culturele Rechten. In augustus was ze een van de experts die namens de VN Egypte opriepen onmiddellijk een eind te maken aan het geweld tegen de bevolking. De andere leden zijn de Hongaarse Rita Izsák en de Keniaan Mutuma Ruteere.

Zo'n werkgroep is zeker niet uniek. De VN-Mensenrechtenraad heeft meerdere werkgroepen en speciale rapporteurs ingesteld die als mensenrechtenexperts, onafhankelijk van staten, toezicht houden op, onderzoek doen naar en advies geven over thematische mensenrechtenkwesties of over de mensenrechten situatie in bepaalde landen. Het betekent niet dat de werkgroep de mening van de VN vertegenwoordigt.

Aanbeveling
Wel publiceert het team op een gegeven moment een rapport over de zaak. 'Dat rapport wordt uitgebracht aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten of aan de mensenrechtenraad. Dan wordt er wellicht een resolutie aangenomen, die zelfs in de Algemene Vergadering van de VN terecht kan komen', aldus VN-deskundige Dick Leurdijk, voorheen verbonden aan het Clingendael-instituut, woensdag in de Volkskrant. Uiteindelijk kan het uitdraaien op 'een aanbeveling' aan Nederland te stoppen met het Sinterklaasfeest, waarop Nederland overigens beleefd kan weigeren.

De onafhankelijkheid van de werkgroep werd door de VN vandaag benadrukt in de Belgische krant De Morgen. Woordvoerder Xabier Celaya liet weten dat het bij de werkgroep gaat om 'vrijwilligers die niet betaald worden door de VN en in eigen naam spreken'. 'Het gaat hier om onafhankelijke experts, verkozen door de lidstaten, die onafhankelijk onderzoek voeren naar bepaalde situaties in bepaalde landen.'

Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.