Sprak de ware Trump in Davos of zocht hij naar applaus van de zakenelite?

Heeft Trump zijn handelsbeleid aangepast sinds het vertrek van Bannon? Die indruk wekte hij in Davos.

Trump tijdens een discussie op het World Economic Forum in Davos. Beeld afp

De 'Davos Mens' - niet een mummie die is teruggevonden onder een Zwitserse gletsjer, maar een exemplaar van de zakenelite die jaarlijks bijeenkomt in Davos - haalde afgelopen vrijdag opgelucht adem na het optreden van de Amerikaanse president Trump op het World Economic Forum.

Gevreesd werd dat Trump de bijeenkomst van wereldleiders en de zakenelite zou gebruiken voor een frontale aanval op Amerika's handelspartners die volgens hem misbruik maken van de Amerikaanse goedheid. In plaats van met protectionistische maatregelen te dreigen hield hij het internationale zakenleven een wortel voor: de Amerikaanse economie groeit snel, dus het is tijd om in te stappen en mee te profiteren.

Trump waarschuwde wel dat zijn regering zich niet zal neerleggen bij oneerlijke handelspraktijken, iets waaraan China zich ook in Europese ogen maar al te vaak schuldig maakt. Toch klonk zijn boodschap veel milder dan het onverdunde 'America First'-beleid waarmee zijn vroegere adviseur Steve Bannon de buitenwereld de stuipen op het lijf joeg. Onder diens duistere invloed leken de VS af te stevenen op een rechtstreekse handelsoorlog met China, met mogelijk rampzalige gevolgen voor de wereldeconomie.

Nu Bannon is verbannen uit het Witte Huis lijken de traditionele Republikeinen weer de overhand te krijgen in Trumps hofhouding als het om de handelsrelaties gaat. Hard, maar niet destructief. Niet meteen opblazen, maar liefst repareren. Trump sloot zelfs niet uit dat de Verenigde Staten alsnog zullen onderhandelen met de landen van het TPP, het vrijhandelsakkoord dat hij meteen na zijn aantreden torpedeerde.

Trumps leuze dat 'America First' niet automatisch 'America Alone' betekent, klonk de Davos Mens als muziek in de oren. Maar er blijft altijd de twijfel: was dit de ware Trump die hier sprak? Is de door Bannon gepredikte opstand tegen de globalisering definitief voorbij? Of viste hij in Davos louter naar het applaus van de internationale zakenelite die hem in het verleden nooit heeft toegelaten tot de Zwitserse hoogmis van de globalisering?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.