Spraakmakende scriptie over nepreis blijkt deels plagiaat

Zilla van den Born, oud-student van de HKU, is veroordeeld voor plagiaat, meldt het AD. In 2014 haalde Van den Born het nieuws met haar scriptie, een project waarbij ze met behulp van bewerkte vakantiefoto's vijf weken de schijn ophield dat ze aan het reizen was in Zuidoost-Azië. De rechter oordeelt dat zij twee passages heeft ontleend aan een andere scriptie.

Redactie
Een foto bewerkt door Zilla van den Born. Beeld Zilla van den Born / REX
Een foto bewerkt door Zilla van den Born.Beeld Zilla van den Born / REX

Met haar scriptie onderzocht Van den Born of zij familie en vrienden kon doen geloven dat ze een reis maakte in Azië, door het plaatsen van valse foto's op sociale media. Met behulp van Adobe Photoshop bewerkte ze de foto's zodanig dat het leek alsof ze in het buitenland vertoefde, terwijl ze eigenlijk thuis in Nederland was.

Haar werk werd positief beoordeeld en kreeg aardig wat media-aandacht. Zo mocht Van den Born aanschuiven bij RTL Late Night.

Spelfout

De rechter heeft nu echter geoordeeld dat Van den Born plagiaat heeft gepleegd. Een oud-student van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, Merel Brugman, bleek twee jaar eerder hetzelfde project te hebben uitgevoerd. Brugman stapte daarop naar de rechter. 'Het vonnis heeft erg lang op zich laten wachten', zegt ze tegen het AD, 'maar ik ben opgelucht dat ik het nu eindelijk kan afsluiten.'

De rechter oordeelde dat van kopiëren van het idee geen sprake is, maar dat er zinnen uit de scriptie van Brugman zijn overgenomen. De rechter acht het uitgesloten dat er sprake is geweest van toeval of onbewust plagiaat. Wel stelde de rechter dat het plagiaat in omvang klein was. Het gaat om twee passages.

Als straf moet Van den Born een deel van de proceskosten vergoeden en moet ze de HKU verzoeken haar scriptie te verwijderen uit de bibliotheek. Ook mag ze in het openbaar niet langer ontkennen dat haar scriptie deels berust op plagiaat.

'Het gaat slechts om vijf zinnen en volgens de rechter 'uiterst beperkt in omvang', reageerde Van den Born zelf op het vonnis.

Photoshop

Naar aanleiding van de scriptie van Van den Born schreef de Volkskrant een stuk over het bewerken van de werkelijkheid met behulp van Photoshop. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden