'Spotje konijn moet kunnen'

Dierenbescherming vecht uitzendverbod van Reclame Code Commissie aan...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

AMSTERDAM De Dierenbescherming gaat in beroep tegen het besluit van de Reclame Code Commissie, die de dierenorganisatie heeft verboden om voor acht uur ’s avonds een spot uit te zenden waarin onder meer een proefkonijn een spuit in het oog krijgt. Twee moeders hadden bij de commissie protest aangetekend omdat zij het filmpje schokkend vonden voor kinderen.

De dierenorganisatie is het met de uitspraak oneens en tekende maandag beroep aan.

De organisatie vindt dat ze op een fatsoenlijke manier een maatschappelijk probleem heeft aangekaart en geen grens heeft overschreden. ‘Als dit niet meer mag, wat kun je dan nog wel als maatschappelijke organisatie?’, aldus woordvoerder Niels Dorland. ‘Dierenleed is nu eenmaal confronterend. De bedoeling van de spot is: hé jongens, even wakker worden.’

In de spot ziet de kijker behalve het proefkonijn ook een plaatje van een schaap, dat een geel post-it briefje aan de oren krijgt geniet en een kip waarvan de snavel wordt afgeknipt. De getoonde dieren zijn overigens van papier.

De dierenbescherming vraagt met de spot aandacht voor dieren die worden verwaarloosd, mishandeld, doorgefokt, gedumpt, opeengepakt, verhandeld of voor proeven ingezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden