Spotify: 'Streaming-muziekdiensten kannibaliseren piraterij, kijk maar naar Nederland'

Nederlanders zijn volgens Spotify in 2012 minder muziek gaan downloaden uit illegale bronnen, zoals BitTorrent-netwerken. Dat concludeert de streaming-muziekdienst uit eigen onderzoek.

Beeld afp

Er waren in 2012 6,8 miljoen breedbandverbindingen in Nederland. Via 1,8 miljoen ip-adressen werd met behulp van BitTorrent-netwerken muziek binnengehengeld, zo blijkt uit de gegevens in het rapport Adventures in the Netherlands. Bij 29 procent daarvan gaat het om één enkel bestand, terwijl 10 procent (de 'hardcore-piraten, noemt Spotify hen) 16 bestanden of meer heeft gedownload. Die groep van 180.000 'internetpiraten' was goed voor meer dan de helft van alle downloads die via BitTorrent zijn gedaan.

Spotify probeert zich op de markt te zetten als alternatief voor 'illegaal downloaden', en volgens de dienst wijzen de gegevens uit het rapport erop dat Spotify een bijdrage heeft geleverd aan het terugdringen van internetpiraterij.

Kanttekeningen
Spotify heeft zich in het rapport onder andere gebaseerd op interne gegevens, cijfers van marktonderzoekbureau GfK, en metingen van de relatief nieuwe dienst Musicmetric, die downloadgegevens van BitTorrent-netwerken analyseert. Er moeten wel wat kanttekeningen bij de cijfers worden geplaatst. Het werkelijke aantal 'illegale' downloads ligt waarschijnlijk hoger dan Spotify aangeeft, omdat alleen de downloads via BitTorrent-netwerken zijn meegerekend. Wel is bekend dat dat in Nederland de meestgebruikte methode is voor het binnenhalen van muziek uit illegale bron. Bovendien zijn alleen ip-adressen gemeten. Een ip-adres is simpel gezegd het unieke adres van een computer dat op het internet is aangesloten. Eén ip-adres kan dus door meerdere personen gebruikt worden, en dat maakt het moeilijk om uit de gegevens precies op te maken hoeveel personen er bestanden hebben gedownload.

Spotify heeft zich naar eigen zeggen voor dit rapport op Nederland gericht, omdat de Nederlandse digitale muziekmarkt in 2012 de grootste groei van heel West-Europa vertoonde: 66 procent. In 2011 bracht Spotify een vergelijkbaar rapport uit over Zweden, het land waar Spotify in 2006 werd opgericht en dat nog steeds de thuisbasis van de wereldwijd populaire streamingdienst is. Daarin werd geconcludeerd dat de internetpiraterij sindsdien met 25 procent was afgenomen.

Pirate Bay
In hoeverre Spotify zelf een veroorzaker is van de daling van het aantal via BitTorrent gedownloade bestanden, is niet duidelijk. De dienst geeft in het rapport aan dat er in 2012 buiten Spotify diverse factoren waren die de Nederlandse muziekindustrie hebben beïnvloed, zoals de economische crisis en het blokkeren van The Pirate Bay in mei van dat jaar. Ook merkt Spotify op dat er bezorgdheid is over retailers in de muziekindustrie, zoals Free Record Shop, dat deze week een doorstart maakte.

Spotify wilde nu een land buiten Scandinavië onder de loep nemen. Volgens Spotify loopt Nederland op dit gebied ongeveer 2 tot 3 jaar achter op Zweden. In Nederland werd Spotify in mei 2010 gelanceerd. De situatie in Nederland is volgens Spotify vergelijkbaar met die in Zweden, en uit de cijfers in het rapport blijkt volgens de dienst dat het 'succesverhaal' van Zweden hier navolging krijgt.

In het rapport trekt Spotify ook een vergelijking tussen Nederland en Italië, waar de dienst sinds februari van dit jaar actief is. Daar wordt BitTorrent volgens Spotify door 77 procent van alle aansluitingen gebruikt voor het downloaden van muziek, en worden er per ip-adres meer nummers gedownload. Er wordt ook veel minder geld uitgegeven aan het kopen van legale muziek: 75 eurocent per persoon per jaar, waar dat in Nederland 2,66 euro per persoon per jaar is.

Radiohead
Radiohead-zanger Thom Yorke haalde afgelopen weekeinde drie albums van Spotify, omdat hij vindt dat beginnende artiesten en kleine platenlabels te weinig verdienen aan de muziekdienst. Producer Nigel Godrich van de band noemde het een 'kleine, betekenisloze opstand'. 'Maar iemand moet er iets van zeggen. Het is slecht voor nieuwe muziek.' Spotify reageerde deze week op die kritiek door te stellen dat de dienst tot nu toe al 500 miljoen dollar heeft uitbetaald aan artiesten, en op koers ligt om dit bedrag op 1 miljard dollar te brengen tegen het einde van dit jaar.

Het rapport over Nederland is niet bedoeld als antwoord op de kritiek van Yorke en Godrich, benadrukt economisch directeur Will Page van Spotify. Er is volgens hem zeven maanden aan dit onderzoek gewerkt, dus het is geen 'bij elkaar geharkte reeks cijfers'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden