Spotify al gespot?

Gijsbert Kamer

Een week geleden had ik er nog nooit van gehoord, en ineens kwam ik de naam overal tegen: Spotify. Een online muziekservice die de gelegenheid biedt gratis en voor niks naar muziek te luisteren. De firma is in Zweden opgericht en sinds kort geleden de Britten zich bij Spotify kunnen aanmelden duikt de naam in de media daar veelvuldig op.

In The Guardian stond donderdag een pagina groot artikel over het fenomeen en vandaag schreef Miranda Sawyer in The Observer ook al een laaiend enthousiast stukje over haar ervaringen met dit nieuwe Web wonder.

Het werkt heel eenvoudig. Zelfs een digifoob als ik kwam er in 5 minuten uit. Het werkt als volgt. Ga naar Spotify.com en kies het soort abonnement dat u wilt. Voor tien euro bent u een maand lid en kunt u zonder door reclames onderbroken te worden via uw computer alle muziek streamen die u maar wilt. Nou ja, niet alle, want niet iedereen heeft vooralsnog toestemming gegeven. The Smiths en The Beatles zocht ik tevergeefs, maar Morrissey, Franz Ferdinand, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Laura Nyro, The Cramps, My Bloody Valentine: geen probleem.

Je kunt complete albums achter elkaar beluisteren, krijgt de hoes op het scherm en ben je klaar, dan kun je 'm nog een keer draaien.

Heb nu Isn't Anything van My Bloody Valentine opstaan, na een uurtje Cramps beluisterd te hebben. Die platen heb ik gewoon, maar ik heb ze nu sneller opgezet dan anders.

Heel handig ook wanneer je een bepaald liedje van iemand zoekt. Wachten hoeft niet, het streamen gaat uiterst snel en goed.

Uiteraard is (nog) lang niet alle muziek via Spotify te raadplegen, (ik kon geen Coil vinden), en vermoed dat er alleen cd's op terug te vinden zijn. Maar ook jazz is rijk vertegenwoordigd. Breaking Point van Freddie Hubbard: geen probleem.

Ook de nieuwe releases van Morrissey en Lily Allen staan er al gewoon op. Hoe dat met rechthebbenden allemaal geregeld is daar heb ik geen weet van. Rechtstreeks downloaden is niet mogelijk, zoals dat bij Last.FM ook niet kan.

Mij bevalt Spotify al veel beter dan Last.fm omdat ik niet zo'n liefhebber van dat community-denken ben. Ik hoef niet zo nodig van iedereen te weten waar ze naar luisteren, en heb ook weinig behoefte mijn vriendenkring uit te breiden.

Ik wil ook niet losse tracks horen maar het liefst een compleet album van iemand, beroepshalve of voor de lol. Ik heb mijn iPod ook gevuld met albums en niet met losse liedjes. De shuffle optie gebruik ik nooit.

Ook Nederlandse platenfirma's hebben trouwens al hun materiaal 'afgestaan'. De nieuwe platen van Roosbeef, Anouk en De Staat zijn gewoon te beluisteren.

Heerlijk toch: gewoon even checken, en dan kopen zou ik zeggen. Zie het als een oneindig hoge luisterpaal van VPRO's 3Voor12.

Ik ben er blij mee, en ik raad iedereen aan Spotify.com even te checken. Laat maar weten hoe het bevalt. Ik ga snel verder zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden