Sportzender kan niet onder pluspakket Amsterdam uit

Sport 7 blijft in Amsterdam en omstreken in het pluspakket. De advocaten van de sportzender zien geen mogelijkheid om onder een overeenkomst met kabelexploitant A2000 uit te komen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vasthoudendheid van A2000 is slecht nieuws voor Sport 7 dat zich nog toch 1998 gratis in alle huishoudens wil presenteren. In de overeenkomst met A2000 staat dat de sportzender instemt met doorgifte achter de decoder indien de exploitant op korte termijn het pakket verbetert. Aan die verplichting is voldaan, omdat de exploitant heeft beloofd op 1 januari een buitenlandse cultuurzender aan het pluspakket te zullen toevoegen.

In Hilversum beheert A2000 eveneens het kabelnet en daar verdwijnt de sportzender op 1 januari achter een decoder. Ook in de steden Eindhoven en Helmond, die in handen zijn van A2000-eigenaar UPC, kan Sport 7 niet meer om het het pluspakket heen. Hierdoor zal Sport 7 volgend jaar in ongeveer 800 duizend huiskamers niet meer te zien zijn, zonder een maandabonnement van twintig gulden. Daar komt bij dat kabelexploitant Casema in Den Haag de voorkeur heeft gegeven aan EuroSport.

Gevolg is dat Sport 7 volgend jaar het uitblijven van kabelinkomsten niet kan compenseren met hogere reclame-inkomsten. Weliswaar zal Sport 7 in 80 procent van het land te zien zijn via het basispakket, maar volgens deskundigen is het ontbreken van Sport 7 in het Amsterdamse en Haagse basispakket voor veel adverteerders reden om elders reclamezendtijd te kopen.

Dat komt omdat in deze steden relatief veel hoogopgeleiden wonen met leidinggevende banen. Daarnaast is Amsterdam om een niet te onderschatten emotionele reden interessant: veel reclamemakers wonen er en zien hun eigen campagnes graag terug in deze omgeving.

Voor A2000 is de knieval van Sport 7 een meevaller. De verkoop van pluspakketten verloopt moeizaam en lijkt tot mislukken gedoemd als Sport 7 eruit zou stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden