NieuwsLandbouwgif

Sportvereniging moet van regering sneller stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen

Sportverenigingen moeten van de regering sneller stoppen met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen dan zij zelf hoopten. Vanaf volgend jaar mogen middelen als glyfosaat alleen nog in uitzonderlijke gevallen worden ingezet tegen algen, woekerende planten en onkruid op sportvelden. Vanaf 2022 geldt een totaalverbod.

Uit een rondgang van de Volkskrant bleek vorige week dat verenigingen hoopten tot 2025 landbouwgif te kunnen gebruiken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gaat daar niet in mee en houdt verenigingen aan de afspraak uit 2015, bleek donderdagavond in de Tweede Kamer.

Vijf jaar geleden beloofden sportbonden, de ­Nederlandse Golf Federatie (NGF) en terreinbeheerders in het convenant Green Deal Sportvelden vanaf 2020 alleen in ‘strikt noodzakelijke situaties’ chemische middelen te zullen gebruiken in het onderhoud aan (kunst)grasvelden en sportbanen. Beheerders die vanaf volgend jaar nog gif willen gebruiken moeten van de staatssecretaris eerst onderbouwen waarom duurzame alternatieven niet werken. In september komt Van Veldhoven met de concrete invulling van haar plannen.

De Europese Unie riep tien jaar geleden al op blootstelling aan pesticiden voor kinderen tot een minimum te beperken of te verbieden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan niet zeggen hoe schadelijk het gebruik van chemische middelen is voor sporters, omdat ze dit nooit hebben onderzocht. De Unie van Waterschappen maakt zich wel zorgen over de effecten van de middelen op de kwaliteit van het water in omliggende sloten en is begonnen met een onderzoek.

Buiten de landbouw is professioneel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen al sinds 2017 bij wet verboden. Sportvelden werden uitgezonderd op voorwaarde dat betrokkenen zelf tot een oplossing zouden komen, wat resulteerde in het convenant Green Deal Sportvelden.

LEES VERDER

Sportvelden ondanks afspraken nog lang niet vrij van landbouwgif
Nederlandse kinderen en andere sporters lopen nog ruim vijf jaar het risico dat ze op sportvelden worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen. Het lukt sportverenigingen niet vanaf volgend jaar het gebruik van landbouwgif drastisch te verminderen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Een eerdere ­afspraak met de overheid wordt daarmee niet nageleefd.

ASV’33 voetbalt weer zonder gif: ‘Het is natuurlijk wel duurder, maar het is altijd mogelijk’
Terwijl sportkoepels aandringen op uitstel van het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen, is het ASV’33 gelukt de velden zonder gif te beheren. Al moet de vicevoorzitter soms knielend met een mesje door het gras.

Wederom kleuren Nederlandse akkers oranje-geel door gebruik van het omstreden middel glyfosaat
Opnieuw is er opwinding over de oranje-gele akkers en weilanden, bespoten met onkruidbestrijder glyfosaat. Helemaal nu er al bijna een jaar een Tweede Kamer-motie ligt om het goedje (deels) te verbieden en er in de VS miljoenenclaims worden toegekend omdat glyfosaat te boek staat als kankerverwekkend. Waarom mogen Nederlandse boeren het blijven spuiten?

Boer en burger in gevecht over bestrijdingsmiddelen: in een groen maar giftig bollen-bollenland
Burgers verzetten zich op meerdere plekken in Nederland tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een clash tussen economische belangen en de volksgezondheid, die volgens omwonenden doorgaans in het voordeel uitvalt van boeren. Maar het RIVM wil nu meer onderzoek naar de risico’s.

Chemieconcern moet 2 miljard schadevergoeding betalen in Roundup-proces
Het Duitse chemieconcern Bayer moet een schadevergoeding van 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) betalen aan een stel dat zegt kanker te hebben gekregen door de omstreden onkruidverdelger Roundup. Een jury in Oakland, Californië, achtte de claim van het echtpaar bewezen.

Natuurmonumenten gebruikt landbouwgif waar ze zelf tegen strijdt
Vereniging Natuurmonumenten roept boeren al jaren op te stoppen met het gebruik van de omstreden onkruidbestrijder glyfosaat, maar blijkt het landbouwgif zelf ook te gebruiken. Ook andere grote Nederlandse terreinbeheerders als Staatsbosbeheer spuiten het middel – vooral bekend onder de merknaam RoundUp – in hun strijd tegen ongewenst woekerende planten en bomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden