Sportpsycholoog hielp VVV aan titel

BART JUNGMANN

Veelzeggende herinnering van sportpsycholoog Afke van der Wouw aan haar werk bij VVV: de technische staf had zich bij haar gemeld met een vleugelverdediger die kampte met een gebrek aan zelfvertrouwen. Of zij daarmee misschien raad wist.

Tijdens een wedstrijd ging Van der Wouw naast de trainers in de dug-out zitten. Ze schreef op wat ze zag en vooral wat ze hoorde. Na afloop vroeg Afke van der Wouw aan de trainers in welke helft de back het best had gespeeld. Het unanieme antwoord: de tweede helft.

'Ik liet ze zien wat ik had opgeschreven. In de eerste helft hadden ze voortdurend aanwijzingen geschreeuwd naar die jongen, wat hij moest doen en waarop hij moest letten. Na rust speelde hij aan de andere kant van het veld en konden ze hem niet bereiken met hun stem.'

Afke van der Wouw is van oorsprong fysiotherapeute en de gesprekken op de massagetafel wekten haar interesse in de psychische component van blessures. Ze ontwikkelde zich tot sportpsycholoog en kwam als zodanig in contact met Mohammed Allach, die toen technisch directeur was bij de Venlose club.

Daaruit vloeide een samenwerking voort. Bij het vertrek van trainer André Wetzel vroeg Allach haar een profiel op te stellen. Mede door haar bevindingen kwam VVV terecht bij Jan van Dijk, met wie de club uiteindelijk promotie naar de eredivisie bewerkstelligde.

Van Dijk wilde graag met haar samenwerken en dat leidde tot een driejarig dienstverband van twintig uur per maand. Voor geïnteresseerde buitenstaanders lijkt dat misschien gek, zo'n ijzervreter die in zee gaat met een zielenknijper, maar er was niks geks aan. 'Integendeel, Jan van Dijk vond het interessant. Hij stond er juist heel erg voor open.'

Van der Wouw begeleidde hem in de omgang met de spelersgroep. Zo gaf Van Dijk aan dat hij zo weinig respons kreeg op zijn tactische praatjes. 'De meeste jongens waren nogal introvert.' Om de interactie op gang te helpen, lieten ze de spelers bij sommige sessies werkgroepjes vormen om zelf ideeën te ontwikkelen en aan de rest te presenteren.

Naarmate de samenwerking beter verliep, verbreedde Van der Wouw haar werkterrein naar de jeugd en naar individuele begeleiding. Twintig uur bleek uiteindelijk te weinig om structureel haar bijdrage te leveren. Aan het eind van vorig seizoen staakte ze haar werk bij VVV, ook omdat NOC*NSF haar een aanbod deed dat te mooi was om te weigeren.

Nog een veelzeggende herinnering: in haar eerste seizoen verloor titelkandidaat VVV onverwacht een wedstrijd. In plaats van boos te worden, liet Van Dijk de spelers zelf nadenken over de oorzaak van de nederlaag. Ze moesten zelf maar verzinnen hoe het de volgende wedstrijd beter kon gaan. Op de tussenliggende trainingen werden spelpatronen bedacht en geoefend. De week daarop won VVV met 6-0.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden