nieuws

Sportkoepel legt schildkliermedicatie aan banden: ‘Ik wil dit gezeik niet meer’

Sportkoepel NOCNSF neemt maatregelen tegen misbruik van schildkliermedicatie door topsporters. Sportartsen kunnen voortaan niet meer zelfstandig beslissen dat zij de middelen aan sporters voorschrijven. Zij moeten in zo’n geval een onafhankelijke endocrinoloog raadplegen, die zal toetsen of een sporter moet worden behandeld voor een traag werkende schildklier.

Maud Effting en Willem Feenstra en Mark Misérus
Verpakking Thyrax tabletten.  Beeld .
Verpakking Thyrax tabletten.Beeld .

‘Ik ga een extra slot op de deur gooien’, zegt medisch directeur Cees-Rein van den Hoogenband vandaag in de Volkskrant over het protocol waarmee de sportartsen voortaan te maken krijgen. ‘Want ik wil dit gezeik niet meer, om het even populair te zeggen. En ja, dat zal de nodige discussie geven.’

Vorig jaar juli stuurde schaatsbond KNSB een brief aan alle topschaatsers, na signalen over mogelijk misbruik van schildkliermedicatie. Volgens de Dopingautoriteit gebruiken ook steeds meer andere sporters deze middelen. De medicijnen zijn bedoeld voor mensen met een te traag werkende schildklier, maar sporters zouden er beter door kunnen presteren omdat het middel ze helpt af te vallen. Zo kwam de Britse olympisch kampioen Mo Farah onder vuur te liggen toen hij toegaf dat hij schildkliermedicatie gebruikte.

NOCNSF werkte het afgelopen jaar aan een protocol met endocrinologen van het Erasmus MC in Rotterdam en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. In april wordt het besproken met de vaste groep van dertig (sport)artsen die regelmatig met de sportkoepel bijeenkomt om te discussiëren over bijvoorbeeld het medicijngebruik onder sporters, blessures en doping.

Inzage in dossier geweigerd

Het voorschrijven van schildkliermedicatie aan gezonde sporters is volgens deskundigen gevaarlijk. Zij kunnen er ernstige gezondheidsschade door oplopen. ‘Als er inderdaad artsen zijn die dat doen moet ernstig overwogen worden om die artsen op het matje te roepen en een schorsing op te leggen’, zei voorzitter van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) Frank Backx eerder in deze krant.

Het werd NOCNSF bij de Winterspelen van Pyeongchang in februari vorig jaar duidelijk dat meerdere schaatsers schildkliermedicatie slikken. Dit bleek volgens Van den Hoogenband uit de dopingformulieren, waarop sporters moeten aangeven welke medicijnen ze gebruiken. ‘Vervolgens zijn we veertien dagen lang gespitst geweest op die formulieren bij de controles. En zagen we het dus.’

Volgens Van den Hoogenband hebben ‘vier à vijf Nederlandse schaatsers’ in Pyeongchang gebruik gemaakt van de medicatie. Van schaatssters Ireen Wüst, Anice Das en Irene Schouten is in elk geval bekend dat ze dit doen: zij vertelden in de media over hun schildklierproblemen. Van den Hoogenband denkt dat het merendeel van de Nederlandse sporters de medicatie met een goede reden gebruikt. ‘Maar ik heb niet elke sporter gesproken. En de vraag is of iedere indicatiestelling zuiver is.’

Voor de Winterspelen van Pyeongchang weigerde een aantal schaatsers de chef-arts van de sportkoepel inzage te geven in hun medisch dossier. Nederlandse sporters die zich plaatsen voor de Spelen wordt dringend verzocht die toegang wel te verlenen opdat de arts snel kan handelen bij calamiteiten. Mede om die reden kwam pas tijdens de Winterspelen aan het licht dat schildkliermedicatie populair was onder de Nederlandse schaatsers.

Van den Hoogenband wilde het conflict destijds niet op de spits drijven. ‘Vooral achteraf voelde het niet prettig.’

Tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang ontdekken sportartsen van NOCNSF dat opvallend veel Nederlandse deelnemers schildklierhormonen slikken. Alarmbellen gaan af bij medisch directeur Cees-Rein van den Hoogenband van NOCNSF. Maar: ‘Ik kón niks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden