Sportkoepel brengt estafetteploeg alsnog naar Peking

Zwemmers dankzij interventie NOC*NSF naar Spelen...

Van onze verslaggever

PAPENDAL De Nederlandse zwemmers mogen van NOC*NSF bij de Olympische Spelen toch starten op de 4x100 meter vrij. De sportkoepel heeft de voordracht voor de estafette gehonoreerd.

Officieel voldeed het kwartet niet aan de norm van NOC*NSF. Hiervoor hadden vier zwemmers voor de estafette op de 100 meter vrij onder de individuele limiet op deze discipline moeten zwemmen. Bas van Velthoven kwam net een fractie tekort voor een olympische limiet. Bij wedstrijden in Zweden in maart bleef hij er eentiende boven. Pieter van den Hoogenband, Mitja Zastrow en Robert Lijesen hadden wel aan de eisen voldaan.

Technisch directeur Jacco Verhaeren droeg het viertal toch voor de estafette voor omdat hij verwacht dat de ploeg op de Spelen om de prijzen kan meedoen. Vier jaar geleden won Nederland zilver. Van Velthoven mag als vierde man toch naar Peking.

‘Het was toch wel een verrassing voor Bas al had hij er ergens nog wel op gehoopt’, zei zijn trainer Martin Truijens. ‘Ik denk ook dat het volkomen terecht is. We zijn het enige land dat een dubbele eis heeft voor een estafette, maar het gaat juist om de teamprestatie en als team zijn de mannen geplaatst.’ De Nederlandse ploeg moet om aan de internationale eis te voldoen nog wel afwachten of het qua tijd bij de beste zestien van de wereld behoort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden