Sportjongen zegt: mea culpa. En de gevaren van de waarheid.

Vorige week schreef ik twee stukjes over het nieuwste boek van Henk Spaan, Alle Dagen Voetbal. Toen heb ik een fout gemaakt. Volkomen terecht heeft Spaan mij dit onder de neus gewreven. Hij deed dat in een weblog dat hij deze week voor de Volkskrant schrijft.

Spaan in zijn zogenaamde weeklog: ‘De stemming is goed. Herman Koch begint tegen mij over de stukjes van Paul Onkenhout in deze krant, die tegen mijn boek Alle Dagen Voetbal zijn gericht. Ik zeg jaloers te zijn op Frans Thomése wiens boek Vladiwostok ten minste door beroepslezers wordt gerecenseerd, terwijl ik het moet doen met een sportjongen. Thomése zegt dat sportjongens meer lezers hebben, wat ook waar is.'

Ik, sportjongen, heb niet het gevoel dat ik stukjes tegen het boek heb geschreven. Ik zou zelf zeggen: over het boek.

Het eerste stukje dat ik over Spaan en zijn boek schreef, was een recensie. Onder de kop 'De slepende slijmbeurs van de voetbalschrijver' schreef ik:

Zal iedereen blij zijn met dit boek?
Waarschijnlijk niet. Spaan maakt ook notities van informele gesprekjes.


Met wie?
Gerard van der Lem. Rob Ouderland, fysiotherapeut van Oranje. Een Telegraaf-verslaggever. Kees Jansma. Van Basten.


Van Basten?
‘Voor mij is hij een patiënt', zegt Van Basten over Louis van Gaal; niet in het openbaar, of in een interview, maar in een informeel gesprek met Spaan en Hugo Borst.


Dat zal Van Basten leuk vinden.
De bondscoach kan wel een stootje hebben.


Neemt Spaan zichzelf wel eens op de hak?
Een enkele keer.


Dus van de zelfspot moet het boek het niet hebben.
Nee.


In het boek kwam ik een smakelijke onthulling tegen over Johan Derksen. Hierover schreef ik op zaterdag in De Twaalfde Man. Het gaat om de volgende passage:

In zijn onlangs verschenen boek Alle dagen voetbal drinkt Henk Spaan met talloze beroemde mensen koppen koffie. Een van hen is Kees Jansma, de perschef van Oranje, onder veel meer.


Jansma beklaagt zich over Johan Derksen, de hoofdredacteur van Voetbal International die in een interview bij Pauw en Witteman citeerde uit een vertrouwelijk gesprek. Dat is niet netjes, maar het hoeft niemand te verbazen, Derksen kennende.


‘Dat kan natuurlijk niet', zegt Jansma in het boek tegen Spaan. ‘Temeer niet omdat Derksen er niet bij vertelde wat hij zelf tegen me zei: dat ik Van Basten exclusief aan VI moest geven. Dan zou hij ook hem dertig jaar lang beschermen, zoals hij dat met Cruijff en Van Hanegem had gedaan' (...)


Ik mag dit niet in de krant zetten, schrijft Spaan. Oók niet netjes, om het dan wel in een boek te zetten, maar dankzij de onthulling weten we nu helemaal zeker dat in de sportjournalistiek tegenwoordig soms hele rare dingen gebeuren.


Wat mij op het verkeerde been zette, is de zin van Spaan dat hij dit niet in de krant mag zetten. Zet het dan ook niet in een boek, dacht ik, maar de zaak blijkt anders te liggen.

Spaan op het weeklog: ‘Onkenhout noemde het in zijn column ‘niet netjes' dat ik een bepaalde quote van Jansma waarvan Kees toen zei dat hij ‘niet voor de krant' was, zomaar in het boek had gezet. Als Paul het zou hebben geverifieerd, was hij er achter gekomen dat ik hiervoor toestemming aan Jansma heb gevraagd en gekregen. Nou ja, een columnist met een mening, kan die mening maar beter zo min mogelijk aan de gevaren van de waarheid blootstellen.'

Het was te laat, ik geef het nogmaals toe, maar toch heb ik Kees Jansma maar even gebeld.

Jansma bevestigt het verhaal van Spaan. Hij zei dat hij er niet gelukkig mee was, maar dat hij het nu eenmaal had gezegd over Derksen en dat hij niet kinderachtig wilde zijn.

In het boek wordt Jansma overigens vaker geciteerd. Daar heeft Spaan geen toestemming voor gevraagd en gekregen, zei Jansma.

Dat is het gevaar van de waarheid. En deze sportjongen vindt het allemaal nog steeds niet erg netjes.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden