Sporting Limburg nu al in de aanval

Roda JC en Fortuna Sittard gaan met ingang van het nieuwe seizoen samen verder als Sporting Limburg. In een eerste reactie toonden vooral de supporters van Fortuna Sittard zich verbijsterd (met video).

Van onze sportredactie

‘Sporting Limburg wordt een club van, voor en door Limburgers’, zei interim-directeur Hans Erkens van Fortuna Sittard donderdag bij de presentatie van de nieuwe fusieclub.

Met de kreet ‘Kom maar op Hollanders, wij lusten jullie rauw’ benadrukte Erkens dat het de Limburgers ernst is de provinciaalse dadendrang van Sporting Limburg te benadrukken.

Ook gaf Erkens toe een tweeslachtig gevoel te hebben bij de nieuwe combinatie. ‘Van hemeljuichend tot tranen geroerd’, zei hij nadat hij in de ochtenduren het personeel van de club had ingelicht. ‘Daar waren mensen bij die al 40 tot 50 jaar een band met de club hebben.’

Weemoed

Bij de supportersverenigingen van beide clubs overheerste het gevoel van woede en weemoed. ‘Ik verwacht dat duizenden supporters de club de rug zullen toekeren’, zei Ludo Gulpen namens de supportersvereniging van Roda JC. ‘Ik ga liever dood. Ik blijf mijn club steunen tot het eind van het seizoen. Daarna zien ze mij niet meer’, aldus Fortuna-fan Richard Coenen.

De Stuurgroep Topvoetbal in Limburg sloot donderdag maandenlang tumultueus onderzoek af met de mededeling dat ‘alle geledingen akkoord zijn over de fusie’. Er zal nu een vertrouwenscommissie worden ingesteld die een interimbestuur zal vormen.

Toestemming

In die commissie nemen vertegenwoordigers plaats van beide clubs, de provincie Limburg en het bedrijfsleven. Het bestuur betaald voetbal moet uiteindelijk formeel toestemming geven voor het verstrekken van een nieuwe licentie. Sporting Limburg zal de komende competitie van start gaan met een begroting van 14 miljoen euro. Medewerkers en spelers van Fortuna Sittard komen allemaal in dienst bij de bv Roda JC.

Van de Sittardse eerste divisie-ploeg blijft een bv met schulden over. ‘Voor die schulden moeten we natuurlijk nog een oplossing vinden’, zegt woordvoerder Arie de Zeeuw van de Stuurgroep. ‘In de constructie waarvoor we hebben gekozen, kan Sporting Limburg vrij van schulden beginnen.'

Topzeven

De nieuwe club zal zijn wedstrijden spelen in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Het Fortuna Stadion in Sittard zal worden gebruikt als opleidingscentrum. In het uitgangspunt van de nieuwe fusieclub neemt de begroting de komende vier jaar toe tot meer dan 20 miljoen euro. Dat moet de basis zijn voor een vaste plaats in de topzeven van de eredivisie.

Daar ligt volgens oud-trainer Sef Vergoossen de kracht van de samenwerking. ‘Ik heb er de Voetbal International van eind jaren tachtig nog eens op nageslagen. Toen speelden er vier Limburgse clubs in de eredivisie. Dat is nu onmogelijk, zowel sportief als financieel. Het samengaan van Fortuna Sittard en Roda JC is absoluut noodzakelijk om topvoetbal in Limburg te kunnen blijven spelen.’

Spelers

Het is nog onduidelijk welke spelers en welke trainer in het nieuwe seizoen op het veld staan bij Sporting Limburg. Wel zei technisch directeur Martin van Geel van Roda JC donderdag na de presentatie dat alle lopende contracten van de spelers van Roda JC en Fortuna Sittard zullen worden gerespecteerd.

‘We moeten er wel voor waken dat we straks een Sporting Limburg A en een Sporting Limburg B krijgen’, zei Van Geel. ‘Trainer Van Veldhoven heeft een doorlopend contract. Die zal ook volgend jaar nog voor de groep staan. Mijn eigen positie zal door een kwartiermaker worden belicht.’

Weerstand
Profiel Roda JC

Clubnaam: Sport Vereniging Roda Juliana Combinatie.
Plaats: Kerkrade.
Bijnaam: De Koempels.
Opgericht: 27 juni 1962 door fusie van Rapid JC en Roda Sport.
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, capaciteit 19.500 toeschouwers.
Trainer: Harm van Veldhoven.
Erelijst: kampioen eredivisie (1956, als Rapid JC), bekerwinnaar (1997 en 2000), kampioen eerste divisie (1973). Directeur voetbalzaken: Martin van Geel.
Bekende oud-spelers: Dick Advocaat, Michel Boerebach, Henk Fräser, Ruud Hesp, Nol Hendriks, Jan Jongbloed, Johan de Kock, Adrie Koster, John van Loen, Eric van der Luer, Huub Stevens, Dick Nanninga, Ron Jans, Tijani Babangida.
Bekende oud-trainers: Jan Reker, Wiel Coerver, Piet de Visser, Bert Jacobs, Rob Baan, Rob Jacobs, Adrie Koster, Huub Stevens, Martin Jol, Sef Vergoossen, Wiljan Vloet.
]]> De nieuwe fusieclub is al maanden voorbereid, maar de uiteindelijke beslissing stuitte op grote weerstand in de supporterskampen van beide clubs. Met name de beleidsmakers van de clubs kwamen onder grote druk te staan en voorzitter Servé Kuijer van Roda JC voelde zich zelfs gedwongen op te stappen.

De Stuurgroep Topvoetbal in Limburg meende dat alleen een fusie de kansen op een nieuwe lente in het Limburgse voetbal mogelijk zou maken, ze gaat ervan uit dat de fusie het mogelijk maakt dat Sporting Limburg, met een begroting boven de 20 miljoen, vanaf 2013 een vaste plaats in de sub-top van het Nederlandse voetbal kan innemen. Roda JC is nu afgegleden naar de degradatiezone van de eredivisie, het noodlijdende Fortuna Sittard speelt geen rol van betekenis in de eerste divisie.

TOF
Desondanks heeft de stichting Trots op Fortuna TOF tot het laatst geprobeerd de fusie tegen te houden. Uiteindelijk kon ze niet de garantie geven dat de club, met een schuldenlast van 5 miljoen, zelfstandig kon voortleven. Volgens Richard Coenen van de supportersverenging is TOF voortdurend door het slijk gehaald, en is de goede naam van de club bewust geweld aangedaan om de kansen op zelfstandigheid te frustreren.

Profiel Fortuna Sittard

Clubnaam: Fortuna Sittard Combinatie.
Plaats: Sittard.
Opgericht: 1 juli 1968 door fusie Fortuna ‘54 en Sittardia.
Stadion: Fortuna Stadion, capacitiet 12.500 toeschouwers.
Trainer: Roger Reijners.
Erelijst: Bekerwinnaar (1957 en 1964, als Fortuna ‘54), kampioen eerste divisie (1959 en 1964, als Fortuna ‘54, 1966, als Sittardia en 1995).
Bekende oud-spelers: Faas Wilkes, Mark van Bommel, Wilfred Bouma, Ruud Hesp, Huub Stevens.
Bekende oud-trainers: Bert van Marwijk, Pim Verbeek, Frans Thijssen.
]]>De gemeente Kerkrade toonde zich bereid Roda JC te helpen, de gemeente Sittard wilde dat niet.

De provincie Limburg bood aan de fusie ook financieel te steunen, in ruil daarvoor zal Sporting Limburg zich verbinden aan een aantal maatschappelijke projecten. Ook is er volgens de Stuurgroep financiële ondersteuning te verwachten van het bedrijfsleven.

Schandalig
Coenen van de supportersvereniging Fortuna Sittard noemt de nakende fusie schandalig. ‘Dit gaat nergens over'. Het steekt Coenen vooral hoe de stichting Trots op Fortuna (TOF), die tot het laatst toe heeft geprobeerd de Sittardse club zelfstandig te houden, in zijn ogen door het slijk is gehaald.

‘Het gaat om vrijwilligers die zich al jaren voor de club inzetten en nu schandalig worden behandeld.’ Op de vraag of hij de fusieclub zal steunen is hij duidelijk: ‘Ik ga liever dood. Ik blijf mijn club steunen tot het eind van het seizoen. Daarna zien ze mij niet meer.’

]]>

Fortuna Sittard en Roda JC zouden samengaan (ANP) Beeld
Fortuna Sittard en Roda JC zouden samengaan (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden