'Sportfonds moet vooral eigen weg blijven gaan'

Een korte wijle was er onmiskenbare schrik bij de bestuurders van het Sportfonds Leo van der Kar. Zou drs Rob de Vries, de nieuwe directeur Sportzaken bij het ministerie van VWS, al bij zijn eerste openbare optreden plompverloren en zeer tegendraads de boender gaan hanteren?...

HANS VAN WISSEN

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

AMSTERDAM

Dat viel dus reuze mee. De Vries memoreerde dan wel - met een ondertoon van kritiek - dat het Sportfonds geen samenwerking met het NOCNSF tot stand had willen en kunnen brengen, maar hij veegde dat schijnbare verwijt zelf al meteen van tafel. Waarom tenslotte zou het Sportfonds die samenwerking moeten intensiveren? Het is een instituut op zichzelf, stelde De Vries vast, een instituut dat even waardeerbaar 'eigen-wijs' is als Erica Terpstra, de staatssecretaris van sport.

Het Sportfonds Leo van der Kar biedt jeugdige talenten al 35 jaar lang de mogelijkheid stage te lopen bij gerenommeerde trainers. In de loop der tijd kregen ook Nederlandse coaches de kans om naar het buitenland te gaan, terwijl aan de andere kant een Sportfondsweek in het leven werd geroepen. Tijdens die week worden trainers van naam genood om op Papendal Nederlandse groepen te instrueren.

De waarde en betekenis van het Sportfonds werden niet in de laatste plaats door de overleden grondlegger Leo van der Kar voortdurend ter discussie gesteld maar de belangstelling en dankbaarheid vanuit de sportbonden lijken alleen maar groter te worden.

Het was jarenlang sprokkelen en schrapen om de benodigde gelden bijeen te krijgen, maar inmiddels bieden de VSB, het ministerie van VWS en onder meer de KLM structureel soelaas. Drs Rob de Vries kwam gisteren na zijn aanvankelijk vreeswekkende woorden tot de slotsom dat het Sportfonds vooral zijn eigen weg moet blijven gaan. Alleen al omdat oprichter Leo van der Kar kennelijk zijn tijd vooruit was.

Intussen en juist na de dood van Leo van der Kar is ten aanzien van de topsport niet weinig ten goede gekeerd, vooral door de Krasloterij en de grotere betekenis die nu ook in Den Haag wordt toegekend aan topsport. Het woord 'sport' werd zowaar in de nieuwe naam van het ministerie (VWS) opgenomen en dat was niet op de laatste plaats de verdienste van De Vries' voorganger Wim Wagemaker.

Het was een omissie of misschien wel een miskleun van het Sportfonds om gisteren het afscheid van Wagemaker niet enig cachet te geven. De geruisloos verdwenen topambtenaar was ondanks 27 dienstjaren afwezig in Amsterdam. Weinig bekend is dat vooral hij de figuur is geweest die de dertig miljoen gulden voor het Fonds van de Topsporter heeft kunnen doordrukken. Dat 'potje' moet uiteindelijk het dubbele bedrag gaan bevatten, opdat van de rente een aantal A-topsporters minstens een bestaansminimum kan worden uitgekeerd. Wagemakers opvolger De Vries herinnerde er gisteren fijntjes maar duidelijk aan dat het NOCNSF geacht wordt zeer snel voor het aanvullende bedrag te zorgen.

Ook De Vries besteedde geen woord aan het vertrek van Wagemaker. In diens laatste jaren kwam (top)sport evenwel op de politieke aganda. Als 'de kroon' op zijn werk beschouwde Wagemaker dat de erkenning uiteindelijk wel kwam. De voormalig leraar lichamelijke opvoeding had ook zeer gaarne een andere wens in vervulling zien gaan: een inspirerend overleg tussen VWS en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Want Wagemaker maakte zich grote zorgen over de bezuinigingen op de lichamelijke opvoeding. Hij voorspelde een 'maatschappij waarin mensen op jongere leeftijd al met gezondheidsproblemen krijgen te kampen'. In dat opzicht was hij geestdriftig over de aanstelling van Erica Terpstra als staatssecretaris van Sport. Terpstra is intussen het overleg aangegaan met collega Netelenbos van OC en W. Wagemaker, die nog steeds zou willen strijden tegen de politieke onderwaardering van sport, is in ieder hoopvoller gestemd dan ooit.

De Vries waagde het desondanks niet om het Sportfonds Leo van der Kar de eis van samensmelting te stellen. In de afgelopen jaren klonk steeds vaker het geluid dat het fonds zou moeten opgaan in NOCNSF, waar tenslotte de eerste opleidings- en vormingstaken rusten, maar het aloude instituut blijkt ook door de negentig lid-bonden van NOCNSF nog steeds té hoog gewaardeerd om een fusie te vereisen.

Leo van der Kar fonds: De uitverkorenen zijn: Atletiek: Rens Blom polsstokhoog, naar trainer Ruf in Madrid. Begeleiding bondscoach Friant. Basketbal: Marlous Nieuwveen, Corry-Anke Brandsma, Irene Sloof naar basketbalkamp van University of Tennessee in Knoxville. Boksen: Patrick Mesters, Dennis Slotegraaf, Erza Atta (Apeldoorn), Tufan Ilbay naar Brandenburg (Dui) ter voorbereiding op EK junioren. Begeleiding trainers Rovers en Vergouwe. Dammen: Kees Thijssen, Nark Hoogakker stage bij grootmeester Clerc. Gymnastiek: coaches Mirjam van den Heuvel en Bert Dammers naar Moskou. Kano: Bart en Martijn Snabel naar kanocentrum Vaxholm in Stockholm. Trainers Braat en Oud wildwater-stage in Praag. Paardesport: springruiter Kevin Olsmeijer stage bij bondscoach Horn en ruiter Lansink. Rugby: Dennis Kok, Hans Kuijer, Dirk Jan Vermaas, Obbe Winkels naar Wales. Schaatsen: Linda van Oosten naar sprinttrainingen in Berlijn. Begeleiding trainer Van Oosten. Softbal: Jacqueline Knol naar pitching-coach Parker in Cerritos, Californië. Squash: Toomy Berden, Nicole van der Boogaard naar trainingkamp Paul Wright in Essex. Vijfkamp: Niels Stam en Martijn Rabbering naar Berlijn. Volleybal: Arjen Boonstoppel naar coach Selinger in Japan. Waterpolo: Dick van Erkel, Chris Boot, Frank Hazewinkel naar vereniging Mladost in Zagreb. Begeleiding trainer Van Galen. Waterski: Sharon van Oye naar trainer Mill in Spanje. IJshockey: Elmer Kuik, Robin Paul de Vroede naar ijshockeyschool in Zweden. Zeilen: Mats Hellman, Dirk Jan Lucas, Martijn du Prie, Wouter de Vriens Lentsch naar trainer Lament in La Rochelle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden