Sporten, het blijft toch een gevaarlijke bezigheid

Hardlopen is net zo gevaarlijk als turnen, korfballers lopen meer risico dan ruiters, schaatsers verkeren in bijna dezelfde gevarenzone als voetballers....

Het zijn interessante, en soms onthutsende cijfers. De ruim zeven miljoen breedtesporters (in zowel georganiseerd als ongeorganiseerd verband) zijn samen jaarlijks goed voor twee miljoen 'acute' sportblessures. In tien procent gaat het hierbij om letsel dat is opgelopen in het onderwijs.

Van deze acute blessures worden er 750 duizend direct medisch behandeld, een kwart op een Eerste Hulp-afdeling van een ziekenhuis. Met één behandeling is de sporter er over het algemeen niet, jaarlijks hebben de sportblessures drie miljoen medische verrichtingen tot gevolg. Het merendeel van de gekwetsten (61 procent) komt terecht bij de fysiotherapeut, de rest bij huisarts (26 procent), afdeling Eerste Hulp (7 procent), specialist (5 procent). 1 Procent leidt tot opname in een ziekenhuis.

Voetbal is 'nog steeds' de sport met de meeste blessures, maar dat komt natuurlijk door het grote aantal beoefenaars. Eerlijker is het om het aantal behandelingen per 1000 uur sport te berekenen. Dan staan skiën, motorsport, hockey en schaatsen (2,1 blessures per 1000 uur; pols, knie en hoofd zijn het meest kwetsbaar) bovenaan. De veiligste sport? Dat is wandelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden