nieuwssteun gemeenten

Sportclubs, ondernemers: verwacht niet te veel van gemeenten, zegt wethouder

Gemeenten zullen niet op grote schaal financiële steun kunnen geven aan sectoren die zijn getroffen door de corona-uitbraak. Daarvoor waarschuwt de Haagse wethouder Boudewijn Revis (Financiën).

Bart Dirks
Een leeg tennisveld. Veel sportclubs zitten in financiële nood, hoort wethouder Revis. Beeld Getty Images
Een leeg tennisveld. Veel sportclubs zitten in financiële nood, hoort wethouder Revis.Beeld Getty Images

‘De Rijksoverheid is heel gul met het overeind houden van mensen. De zakken van de gemeentes zijn veel minder diep’, stelt Revis, die tevens bestuurslid is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Den Haag en andere gemeenten verwachten dit jaar fors lagere inkomsten van toeristenbelasting en parkeergelden. Ook zullen veel inwoners de ozb-belasting niet kunnen betalen. Den Haag verwacht nauwelijks of geen dividend te ontvangen van ov-bedrijf HTM, omdat bijna niemand nog in de tram of bus stapt.

‘Helaas hebben we dus niet het vet op de botten om de coronacrisis goed te lijf te gaan’, aldus Revis (VVD), die benadrukt dat corona ‘prioriteit één, twee en drie’ is. ‘Er is lokaal veel zorg over de financiële problemen bij sportclubs, culturele instellingen en ondernemers, maar onze zakken zijn minder diep. Steeds meer gemeenten zullen financieel in de problemen komen.’

Tekort

Begin deze week becijferde BDO Accountants & Adviseurs al dat alle gemeenten in 2020 circa 1 miljard euro tekort zullen komen. Dat bedrag houdt nog geen rekening met de hogere uitgaven en lagere inkomsten als gevolg van de coronacrisis. De grootste kostenpost bedraagt jeugdhulp en zorg.

Ongeveer de helft van de gemeentebegroting is gekoppeld aan uitgaven van het Rijk. Geeft het Rijk meer uit, dan krijgen de gemeenten ook meer – en omgekeerd. Omdat het Rijk in 2019 minder heeft uitgegeven dan was gepland, loopt de gemeente Den Haag structureel 20 miljoen euro mis. Van die systematiek hebben alle gemeenten last, aldus Revis.

Dit jaar geeft het Rijk weliswaar honderden miljoenen extra uit om de ergste nood te lenigen van de coronacrisis, maar deze extra uitgaven betekenen toch geen extra geld voor de gemeenten. ‘Het Rijk is er doorgaans snel bij om dat soort uitgaven buiten haken te plaatsen’, aldus Revis. ‘Dat gebeurde ook toen er spoedaankopen werden gedaan om KLM te helpen.’

Den Haag heeft 2019 kunnen afsluiten met een plusje van 1,4 miljoen euro op een begroting van 2,8 miljard. ‘Dat is een puntlanding in de buurt van nul’, aldus wethouder Revis. Wel werd er 10 miljoen euro ingeteerd op de algemene reserves, door de hoge kosten voor jeugdhulp en zorg. Gemeentes klagen al jaren dat het Rijk ze te weinig geld geeft voor die taken. ‘Dit is een bittere pil’, zegt Revis. ‘Het Rijk heeft de gemeente veel extra verantwoordelijkheden gegeven, zonder de bijbehorende middelen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden