Sportbroek

Onder de oude belastingwet van voor 2001 was de aftrek van beroepskosten toegestaan. Of er daar werkelijk sprake van was moest de rechter vaak beoordelen....

Ewoud Lietaert Peerbolte

Het nieuwe belastingstelsel dat op 1 januari 2001 werd ingevoerd maakte hier een einde aan. Vanaf die datum verviel de mogelijkheid om dit soort kosten af te trekken.

Toch gloort er weer hoop voor degenen die maar moeilijk afscheid konden nemen van deze folklore. De belastingrechter in Amsterdam heeft beslist dat de nieuwe wet discrimineert.

De aanleiding voor deze uitspraak was de klacht van een belastingbetaler die voor een bedrag van 2136 euro beroepskosten had gemaakt. De aftrek van deze kosten werd door de fiscus geweigerd. De belastingbetaler vindt dat de nieuwe wet ongelijkheid creëert. Zou hij de kosten vergoed hebben gekregen van zijn werkgever, dan was die vergoeding onbelast geweest. In feite betekent dit dat de aftrek is gehandhaafd voor de werknemer met een kostenvergoeding van de werkgever, meent de klager. De kostenvergoeding wordt immers niet tot het belastbare inkomen gerekend.

De belastingrechter is het daarmee eens. Er is inderdaad sprake van discriminatie van werknemers zonder kostenvergoeding. Hiervoor bestaat in zijn ogen geen gegronde reden. Alleen vond de rechter dat het niet op zijn weg lag een einde te maken aan deze discriminatie. Rechtsherstel kan ook op andere manieren, zo luidde het oordeel. Daarbij dacht de rechter natuurlijk aan een wetswijziging waarbij ofwel de aftrek wordt geherintroduceerd, ofwel deze ook wordt geschrapt voor de werknemers met kostenvergoeding.

De klager is met deze merkwaardige halfhartige uitspraak niet geholpen. Het valt te hopen dat de klager het hoger op zoekt bij de Hoge Raad. Als die hetzelfde oordeelt, moet hij met zijn lotgenoten naar het Malieveld trekken. Als de rechter het laat afweten, moet de politiek beslissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden