Sportbonden krijgen meer uit televisie-pot

In de strijd om de miljoenen uit de Olymische televisierechten hebben de internationale sportbonden succes geboekt. Met ingang van de Zomerspelen van 2004 incasseert het organiserende comité nog 'slechts' 49 procent in plaats van de tot nu toe gebruikelijke 60 procent....

SID

SID

LAUSANNE

Van de totnutoe gehanteerde 40 procent voor de beweging kwam eenvijfde terecht bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de sportfederaties, de nationale Olympische comité's, het fonds Olympische solidariteit en het reservefonds. Met name de Italiaan Primo Nebiolio, IOC-lid en voorzitter van de internationale atletiekfederatie achtte het deel dat naar de sportbonden vloeide, te gering. Hij kreeg steun van het bestuur van de wereldvoetbalbond.

Het organisatiecomité van de Spelen volgend jaar in Atlanta krijgt uit de verkoop van de tv-rechten bijna 900 miljoen gulden. Volgens de nieuwe afspraken zou dat bedrag echter gezakt zijn naar ongeveer 750 miljoen gulden. De Amerikaanse maatschappij NBC heeft voor een recordbedrag van twee miljard gulden de gecombineerde rechten verkregen voor de Zomerspelen van 2000 (Sydney) en de Winterspelen van 2002 (Salt Lake City).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden