Sportbonden gaan in zee met NOS

De NOS heeft voor de komende vier jaar de uitzendrechten verworven op de wedstrijden van alle bij NOCNSF aangesloten sportbonden, exclusief de voetbal- en tennisbond....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het sportkanaal van de KNVB, de andere gegadigde voor de uitzendrechten, reageert laconiek op het contract. 'Wij hebben uiteraard serieuze gesprekken gevoerd met NOCNSF, maar als wij hoe dan ook op dit pakket uit waren, hadden we wel een andere opstelling gekozen', aldus woordvoerder P. Kroonenberg van het sportkanaal.

Volgens Kroonenberg wil het sportkanaal nu met de NOS gaan onderhandelen over sublicenties voor 'de meest interessante evenementen uit het NOCNSF-pakket'. Op haar beurt poogt de NOS bij het sportkanaal het tweede uitzendrecht te krijgen op het Nederlandse competitie- en bekervoetbal.

NOCNSF-voorzitter W. Huibregtsen zei het bereiken van een groot tv-publiek de doorslag heeft gegeven bij de onderhandelingen. De bonden redeneren dat enige zendtijd bij de NOS meer betekent voor de promotie van de sport dan mogelijk langduriger aandacht via het sportkanaal. Tennis is buiten de overeenkomst gehouden omdat de NOS al een apart contract heeft afgesloten met de tennisbond.

Het sportkanaal maakt volgende week de voorlopige plannen voor de programmering bekend. Kroonenberg: 'Wij hebben nooit gezegd dat we ons alleen op Nederlandse sport zouden concentreren. Veel Nederlanders vinden bijvoorbeeld cricket een mooie sport maar van het onlangs gehouden WK zag je op de Nederlandse tv helemaal niets.'

Zeven televisiegenieke sportbonden gaan aparte overeenkomsten aan met de NOS: basketbal, schaatsen, hockey, paardensport, wielrennen, atletiek, volleybal in elk geval. Huibregtsen wilde ze niet expliciet noemen, bevestigde wel de KNWU (wielrennen), de NHS (paardensport) en de KNAU (atletiek).

De NOS gaat, zo deelde NOS-directeur Biermans mee, voetbal aankopen bij het KNVB Sportkanaal om te verwerken in de tv-programma's. Voorts zal de NOS op zaterdag een middagprogramma brengt, zal er op woensdagavond anderhalf uur sport te zien zijn en verder ook elke dag tussen kwart over elf en twaalf uur 's avonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden