nieuwsklacht autoriteit persoonsgegevens

Sportbonden delen zonder toestemming de persoonsgegevens van hun leden met sponsors

Uit ‘tientallen’ klachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat verschillende sportbonden persoonsgegevens van hun leden delen met sponsors zonder toestemming van die leden. Dat is verboden.

Een tennisles voor kleuters.Beeld Hollandse Hoogte / Inge Yspeert Fotografie

‘Anno 2018 is er een jacht gaande van marketingbureaus op persoonsgegevens’, zegt woordvoerder Martijn Pols van de Autoriteit Persoonsgegevens. ‘Blijkbaar heeft die jacht nu ook de gewone sportbonden bereikt.’

Elk individu is de baas over zijn eigen persoonsgegevens – informatie over bijvoorbeeld verblijfplaats, afkomst, gezondheid, geloofsovertuiging of politieke voorkeur. De persoonsgegevens mogen niet voor een ander doel worden gebruikt dan waarvoor de eigenaar ze heeft afgegeven. Alleen met zijn of haar toestemming mogen die gegevens worden doorverkocht. Pols wijst erop dat de privacywet in mei juist is aangescherpt om de persoonsgegevens te beschermen. Hij noemt het ‘zeer zorgelijk’ dat die wet wordt geschonden.

Van de tientallen klachten over sportbonden zoekt de autoriteit er één helemaal uit, om daarop actie te kunnen ondernemen. ‘Dat wil niet zeggen dat andere bonden – wij noemen geen namen – gewoon hun gang kunnen gaan’, aldus Pols.

Nieuwsuur meldde maandagavond dat het gaat om de tennisbond KNLTB, een non-profitorganisatie met ruim 1.600 aangesloten verenigingen en tienduizenden vrijwilligers. De leden worden ongevraagd benaderd met bel-acties, mail of reclame per post. Volgens de bond gaat het ‘nadrukkelijk niet om een verdienmodel’. Samenwerking met commerciële partners zou zijn bedoeld om tennis voor leden en verenigingen ‘toegankelijk en betaalbaar te houden’. ‘Dat mag allemaal waar zijn’, zegt Pols, ‘maar regel dan op voorhand dat je toestemming van je leden krijgt om hun gegevens door te verkopen, en niet achteraf.’

De handelwijze van de bond is opmerkelijk, omdat de KNLTB eerder al een schikking trof met een tennisser die een kort geding wilde aanspannen wegens het delen van zijn persoonsgegevens met sponsors. De bond heeft beterschap beloofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden