Sportarts erkend als volwaardig specialist

AMSTERDAM - De sportarts wordt een specialist in het ziekenhuis. Sportgeneeskunde zal binnenkort 'een volwaardig medisch specialisme' zijn. Bij voorvechter en grondlegger Wim Mosterd, oud-waterpoloër, ging deze week om die reden de vlag uit.


Mosterd kreeg na vele mislukte pogingen het bericht dat het College Geneeskundige Specialismen (CGS) voornemens is zijn vak te erkennen en daar de titel sportarts aan te verbinden. Nu is het nog een sociaal-geneeskundig specialisme. Dat verandert omdat de sportgeneeskunde de afgelopen tien jaar 'een grote ontwikkeling' heeft doorgemaakt, aldus het CGS.


Deze zomer moet het besluit nog door een laatste adviesronde, waarna minister Schippers van Volksgezondheid haar handtekening zal plaatsen. Zij is positief over de erkenning, aldus Mosterd.


Sporters zullen profiteren van de promotie van het vak sportarts, stelt hij in een mail aan de zwembond: 'Voor de sportwereld in de meeste brede zin kan dit zeer belangrijke gevolgen hebben, omdat een gedeelte van de sportmedische zorg (net als bij een ander specialisme) ingepast kan worden in de verzekerde basiszorg.'


Geblesseerde sporters zullen in de ziekenhuizen eerder aanspraak kunnen maken op aanvullende behandeling zoals een MRI-scan. Nu moet vaak een omweg via de orthopeed of een andere specialist worden gemaakt.


De nationale zwembond (KNZB) en de voetbalbond (KNVB) zijn in de jaren zeventig de grondleggers geweest van het in Nederland toen nog niet bestaande vak van sportgeneeskunde. De artsen Wim Mosterd (cardiologie), Sjung Hermans (orthopedie), Peter Biersteker (fysiologie) en Frits Kessel (KNVB) stichtten de opleiding in 1976 naar Oost-Duits model.


Eerste student Gee van Enst, olympisch roeier van 1968: 'Ze zeiden: wat hebben we nodig en hoe doen de Oost-Duitsers het? Zo is ons vak ontstaan. Ik studeerde af in 1979 en kon een jaar later meteen als sportarts mee met de roeiploeg naar de Spelen van Moskou.'


De opleiding werd opgezet met 400 duizend gulden (180 duizend euro) subsidie van de Hartstichting. Arts Gee van Enst speelde een belangrijke rol in het ontwikkelen van een systematische aanpak. Aan de basis stonden keuringsbureaus en sportmedische adviescentra, tussenschakels waren de medische afdelingen van de Nederlandse sportfederatie en de KNVB.


Er zijn in Nederland ruim honderd sportartsen. De bekendsten zijn Peter Vergouwen, Rik van der Kolk, Frank Nusse, Gee van Enst en Edwin Goedhart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden