Column

Sport verbindt, ook vlak voor de verkiezingen

Willem Vissers
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De zon schijnt onder een dak in Belgrado. Die zon is een man in oranje, een sprinter in het huis van de atletiek. Liemarvin Bonevacia holt twee rondjes door de zaal en viert brons op de EK indoor. 'Als Nederland blij is, ben ik ook blij', concludeert de loper uit Curaçao tijdens een gesprek met de NOS.

Hij is een man met een hoog Churandy Martina-gehalte. Volop blijheid dus. Vrijheid. Als Bonevacia zijn 400 meter rent, danst een aura van luchtigheid met zijn spierbundels mee. Hij is een showman, die sprint met een modieuze zonnebril op de neus. Met blingbling om de hals. Met een sportief horloge om de linkerpols. Een sierlijke pas. Aanvallend in de eerste ronde, door twee mannen ingehaald in de tweede omloop. Blij met de medaille en zijn Nederlands record.

Hij, geboren in Willemstad, is ook trots voor Nederland en toont na de finish een vlag voor de camera met het opschrift Holland. Bonevacia is een typisch voorbeeld van de veelkleurige Nederlandse maatschappij, de bonte kleurenpracht die bijna overal te zien is, op straat, in restaurants, op het sportveld. Als je die maar wilt zien. Als CDA-voorman Buma Bonevacia zou vragen het Wilhelmus te zingen, zou hij het meteen doen. Hij is het toonbeeld van de verbeeldende, verbindende kracht van sport. Allemaal samen naar het veld van eer en de beste wint.

Ja, sport verbindt, ook vlak voor de verkiezingen. Je hoort alleen weinig over die verbindende kracht in campagnetijd, want andere zaken zijn voor politici interessanter om zich mee te profileren. En ze praten liever over verschillen dan over overeenkomsten.

En dus zit Clarence Seedorf aan tafel bij praatprogramma Pauw en Jinek. Hij praat, bijna tien minuten, over de kracht van sport. Seedorf heeft dit soort praatjes al honderden keren gehouden, in welk forum hij ook mocht opdraven. Dat gaat hem goed af. Keurig in pak. Dasje voor. De oud-voetballer is ambassadeur van de veelkleurigheid van de wereld.

Seedorf praat over het wegkwijnende bewegingsonderwijs, over hoe belangrijk het is een gezonde geest te laten rijpen in een gezond lichaam. 'Sport hoort centraal te staan in de samenleving. Het is goed voor de ontwikkeling van geest en fysiek en ook voor het samenbrengen van de gemeenschap.' Asscher en Buma, de twee politici aan tafel, luisteren vooral. Na afloop gaan ze met Seedorf op de foto. Leuk voor thuis.

Eerder in de week is Jan Roos te gast in dezelfde praatshow, een politicus met eeuwige verongelijktheid rond de mondhoeken, een man die in zijn verleden als journalist van beledigen zijn stiel maakte. Totdat hij een ander beroep koos en uitlegde dat het beledigen van vroeger satire was. Hij zegt aan tafel een keer of drie dat de multiculturele samenleving een drama is. Hij kijkt naar verschillen. Seedorf wijst op overeenkomsten. Dat is het verschil. Een verschil.

Of Bonevacia nog een feestje viert, wil de verslaggever weten. De sprinter antwoordt met ja en voegt toe: 'Jullie zijn allemaal uitgenodigd.'

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden