Sport 7 is over anderhalve week gratis te zien in deel land

Sport 7 zal vanaf 18 augustus gratis te zien zijn in een groot deel van Nederland. De zender heeft met de Vecai, de overkoepelende organisatie van kabelexploitanten, afgesproken dat er pas hoeft te worden betaald als er voldoende decoders beschikbaar zijn om per kijker te kunnen afrekenen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Beide partijen tekenden dinsdag een intentieverklaring waarin staat dat Sport 7 geen geld van de exploitant zal vragen, zolang er nog geen decoder bij de kijker is geïnstalleerd. Het financiële gat dat zo onstaat, zal uiteindelijk moeten worden gedicht door kijkers die ook daarna Sport 7 willen blijven zien. Dit betekent dat de prijs van het abonnement hoger zal uitvallen dan de 2,35 gulden per maand die vijf maanden geleden werd aangekondigd.

Een tweede gevolg van het besluit is dat de prijs voor het kijken naar Sport 7 per gemeente gaat verschillen. Hoe meer inwoners de sportzender via een decoder willen zien, hoe minder de exploitant per kijker in rekening hoeft te brengen. In dunbevolkte gebieden kan de prijs van Sport 7 hoger uitvallen dan bijvoorbeeld in de dichtbekabelde Randstad.

De intentieverklaring is niet meer dan een advies van de Vecai aan haar leden. Sport 7 zal de komende tijd nog alle individuele kabelexploitanten moeten benaderen om het doorgeven van de programma's te bedingen. Die kampen veelal met ruimtegebrek op hun kabelnet en zullen daarom een andere zender moeten verwijderen.

Voor de sportzender is het van belang dat de exploitanten haast maken met het installeren van decoders. Hoe langer die uitblijven, hoe hoger de abonnementsprijs, omdat Sport 7 de kosten van de gratis proefperiode wil verhalen.

Als de abonnementsprijs hoog is, vreest Sport 7 dat veel kijkers zullen afhaken. Daardoor zullen ook de reclame-inkomsten dalen. 'In dat geval zullen we met de exploitant toch besprekingen voeren over een vergoeding, ook als de decoders er nog niet zijn', aldus directeur R. Hendriks van Sport 7.

De exploitanten laten zich niet opjagen. Het grootste kabelbedrijf, Casema, tekende al eerder een contract met Sport 7 en mikt nog altijd op opname in het basispakket. Bij de Amsterdamse exploitant A2000 is vorige week een groot aantal decoders afgeleverd. 'Maar de hele wereld wil decoders. Wij als klein land staan achter in de rij bij de fabrikanten', waarschuwt Vecai-voorzitter H. Donkersloot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden