Sporen cocaïne in borsthaar Kroon

Anja Sligter

ARNHEM - In borstharen van kapitein Marco Kroon, drager van de Willemsorde, zijn sporen van gebruik van cocaïne en xtc geconstateerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ook op de broek en de jas, die Kroon tijdens een politieverhoor gedwongen werd af te geven, zijn sporen van cocaïne gevonden.


Dit werd maandag duidelijk tijdens een regiezitting voor de Militaire Kamer van de Arnhemse rechtbank. Advocaat Geert-Jan Knoops en de officier van justitie vroegen de rechtbank drie getuigen en vier deskundigen te horen voorafgaand, of tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak begin 2011.


De 40-jarige Kroon uit Den Bosch wordt vervolgd voor het bezit van drugs en bezit en overdracht van stroomstootwapens. Hij kreeg in 2009 de hoogste militaire onderscheiding voor de manier waarop hij leiding gaf aan een peloton in Afghanistan. Kroon ontkent 'actief en bewust drugs te hebben gebruikt'. De kleren waarop sporen zijn gevonden, zijn niet van hem, zegt hij.


Tijdens de zitting, in aanwezigheid van een groot aantal vertegenwoordigers van de media, stonden de verhoudingen tussen verdediger en aanklager direct op scherp en viel de term tunnelvisie meteen. Knoops wees op de kwetsbare positie van zijn cliënt en vroeg de rechter om maximale rechtsbescherming 'in deze unieke zaak'.


Knoops vertrouwt de uitkomst van het forensisch onderzoek van het NFI niet en stelt daar de contra-expertise tegenover van toxicologische deskundigen uit Maastricht. Zij melden dat het voorkomen van cocaïne in haren niets zegt over bewust of onbewust gebruik. Volgens Kroon is hij de dupe van een complot en werd hij in zijn café gedrogeerd.


Maar het OM vindt dat er geen enkel bewijs is gevonden dat deze 'verdedigingsstrategie' ondersteunt. Knoops verwijt het OM haar requisitoir al klaar te hebben: 'U heeft mijn cliënt al veroordeeld.' Ook Marco Kroon heeft geen enkel vertrouwen in het OM, zei hij aan het einde van de zitting.


Het OM heeft geen bewijs voor grootschalige handel in cocaïne gevonden - de inhoud van de eerste tip - maar wel voor gebruik en bezit ervan. De politie heeft zes borstharen van Kroon voor onderzoek naar het NFI gestuurd. Bij een verzoek om meer haren zodat het onderzoeksinstituut nauwkeurigere conclusies zou kunnen trekken over de periode van gebruik, bleek Kroon zijn lichaam te hebben onthaard. Kroon placht dit eens in de week te doen, zegt hij. Maar het OM heeft foto's van de militair in zijn café met borst- en armhaar.


De rechtbank willigde het verzoek van Knoops in om de chef van de operationele zaken van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) te laten horen door de rechter-commissaris. De advocaat wil de herkomst weten van de eerste tip en het verloop van het onderzoek dat daarop volgde.


Tijdens de inhoudelijke zitting zullen Kroons vriendin en vier deskundigen worden gehoord. Ook Kroon wordt gehoord, onder meer over de xtc-sporen. De hoeveelheid die recent is gevonden, komt overeen met drie pillen per maand.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden