Spoorwegpolitie ontevreden over leiding

De Spoorwegpolitie heeft geen enkel vertrouwen meer in de directie van de werkmaatschappij Nederlandse Spoorwegen Beveiligings Services (NSBS). Directeur J....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

UTRECHT

Op de vergadering van leden van de Federatieve Spoorwegvakvereniging (FSV) en de vervoersbonden van FNV en CNV werd nog niet tot acties besloten, maar de sfeer was er naar. De ontevredenheid onder de 360 bewapende agenten van Nederlandse Spoorwegen is bijzonder groot. Er zijn tal van problemen: het commercieel werken van de spoorwegpolitie, de werkdruk, de dienstroosters, het hoge ziekteverzuim, de verlofdagen, de weekenddiensten en de werkgelegenheid.

Vooral het commercieel werken raakt de agenten in hun beroepseer. Het korps wordt voortaan betaald door het NS-onderdeel dat om de bedrijfspolitie vraagt. NSBS levert diensten aan andere NS-bedrijven die uren kopen en eisen kunnen stellen.

Volgens de agenten leidt dat ertoe dat ze op stations die geld hebben tegels moeten tellen, terwijl problemen op stations zonder geld niet worden aangepakt. Op die plaatsen moet de hulp worden ingeroepen van de gewone politie 'als die daar tenminste tijd voor heeft'. De agenten van het spoor vinden het kwalijk dat hun 'harde' politietaken komen te vervallen als gevolg van de commercie. Ze waarschuwen voor toenemende onveiligheid op de NS-terreinen.

De Spoorwegpolitie zegt dat er al lange tijd geen sprake meer is van overleg met de leiding: 'Er wordt alleen gedicteerd. Op dictatoriale wijze wordt aangegeven wat er gaat gebeuren.' NSBS-directeur Seij heeft een 'Plan van Aanpak' voor terugdringing van de arbeidsonrust, maar volgens de vakbonden is dat rapport net zo vaag als zijn vorige nota's. 'Het is één grote luchtbel', concludeerde de vergadering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.