Spoorwegpolitie moet zich tot basiszorg beperken

De Spoorwegpolitie moet zich als apart onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen alleen bezighouden met basispolitiezorg. Toezicht houden wordt vooral een taak van beveiligers en bewakers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat staat in het advies van de drie werkgroepen die zich de afgelopen maanden hebben gebogen over de Spoorwegpolitie-nieuwe stijl. De raad van bestuur van de NS krijgt dat advies deze maand.

Vorig jaar staakten de spoorwegagenten enkele dagen. Ze waren tegen de vercommercialisering van hun baan. De NS-directie wilde de agenten verhuren aan de verschillende bedrijfsonderdelen.

De spoorwegagenten waren hier fel tegen. Ze eisten dat ze direct onder de raad van bestuur zouden vallen. Tevens zegden ze het vertrouwen in directeur J. Seij op.

Op beide punten hebben de agenten hun zin gekregen. Directeur Seij treedt binnenkort af en de spoorwegpolitie gaat per 1 januari van dit jaar rechtstreeks onder de raad van bestuur vallen. De Spoorwegpolitie splitst zich daartoe af van NS Beveiliging Services.

De nieuwe plek in de NS brengt met zich mee dat het concern betaalt voor de Spoorwegpolitie. Contracten sluiten met bedrijfsonderdelen van de NS is niet langer nodig, vinden de werkgroepen, want dat past niet bij een organisatie die geen commerciële activiteiten uitvoert. In het advies wordt aanbevolen dat de Spoorwegpolitie straks twee districten en vijftien tot twintig teams gaat tellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.