Spoorwegmedewerkers 'onbewust schuldig'

Twee monteurs van Strukton Railinfra zijn 'onbewust schuldig' aan een treinongeval op 31 oktober 2002 bij de spoorwegovergang Veenendaal/De Klomp....

ANP

Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandagmorgen bepaald in de uitspraak tegen de twee monteurs. Het Openbaar Ministerie, dat van grove schuld sprak, eiste een taakstraf van 120 uur tegen beiden. Maar de rechtbank vindt dat hen slechts de allerlichtste vorm van schuld verweten kan worden. De mannen moeten elk een geldboete van 250 euro betalen.

De spoorwegmedewerkers waren die dag bezig met onderhoud op de plaats van het ongeval. Zij maakten daarvoor na zorgvuldige controles zogenoemde doorverbindingen. Er ging echter iets mis, waardoor de spoorbomen open bleven staan en de machinist een groen sein kreeg. Op de spoorwegovergang botste de trein op een auto en daarna op de oplegger van een truck.

Justitie verweet de mannen dat zij in strijd met de voorschriften hadden gehandeld. Zij hadden volgens de regels het baanvak buiten werking moeten stellen tijdens de werkzaamheden. De monteurs, die al twintig jaar bij Strukton Railinfra werken, verklaarden voor de rechtbank echter dat zij dat voorschrift niet kenden.

De rechtbank meent dat de mannen onvoorzichtig zijn geweest. Ze hadden de duidelijke regels wel moeten kennen. Maar omdat beiden zich zeer bewust zijn van hun grote verantwoordelijkheid en zeer gebukt gaan onder de gevolgen van het ongeval, vond de rechtbank een kleine geldboete voldoende.

De rechtbank heeft zich niet uitgelaten over kritiek die twee deskundigen tijdens de rechtszitting spuiden op de veiligheid langs het spoor. Volgens die deskundigen heeft het op tijd rijden van de treinen zo'n topprioriteit, dat veiligheid pas op de tweede plaats komt.

De zaak kan voor Strukton financiële gevolgen hebben. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben het bouwbedrijf aansprakelijk gesteld voor de schade. Door het ongeval was bijna twee dagen geen spoorverkeer mogelijk. De claim loopt in de tonnen, aldus een woordvoerder van de NS, die het exacte bedrag niet bekend wilde maken.

De stap is opmerkelijk omdat Strukton een volle dochter is van de NS. Volgens de woordvoerder kan het niet zo zijn dat het ene bedrijfsonderdeel opdraait voor het andere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden