Spoor naar bom Iran loopt dood

De Amerikanen dachten al dat zij de ‘smoking gun’ in handen hadden, dat zij het keiharde bewijs bezaten dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt....

Van onze buitenlandredactie

Dit meldde de Washington Post dinsdag. De krant baseert zich op Amerikaanse regeringsbronnen. Wetenschappers uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Groot-Brittannië en Rusland hebben de afgelopen negen maanden in het geheim het gevonden materiaal onderzocht.

Ze kwamen tot de conclusie dat het door het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) in Iran gevonden hoogverrijkt uranium – een basisbestanddeel voor een atoombom – identiek is aan hoogverrijkt uranium in Pakistaanse centrifuges. Pakistan beschikt wél over kernwapens.

Deeltjes van dit uranium zijn in Pakistan op apparatuur terechtgekomen die later aan Iran werd verkocht. Iran heeft altijd beweerd dat de oorsprong van het vervuilde materiaal in Pakistan lag, maar de Amerikaanse regering geloofde dat het in Iran zelf ontwikkeld is. Daarmee zou, volgens de regering-Bush, het bewijs zijn geleverd dat Iran in het geheim aan een atoomwapen werkt.

Iran beweert dat zijn nucleaire programma slechts is gericht op civiel energiegebruik. De regering-Bush weigert dit te geloven. De Amerikanen vinden het verdacht dat een land dat over zoveel olie beschikt een groot nucleair programma ontwikkelt.

Het wantrouwen wordt gevoed door de cijfers. Voor een gewoon energieprogramma volstaat een verrijking van 4 procent. Maar op de in 2003 gevonden apparatuur bedroeg het cijfer liefst 70 procent.

John Bolton, nu Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties en destijds als onderminister verantwoordelijk voor nucleaire zaken, zei vorig jaar dat Iran constant liegt over zijn atoomprogramma. ‘Eerst ontkende het land dat er uranium wordt verrijkt, later was het verhaal dat ze niet verder gingen dan 1,2 procent. Weer later, toen hoogverrijkt uranium van 36 procent was gevonden, beweerden ze dat het kwam door vervuilde geïmporteerde centrifuges.’ Bolton noemde een Iraanse atoombom ‘een nachtmerrie’.

Iran werkt al achttien jaar aan een nucleair programma, daarbij geholpen door de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan, die kennis en materiaal aan Iran, Libië en Noord-Korea verkocht. De illegale handel van Khan kwam eind 2003 aan het licht. Khan bekende voor de Pakistaanse televisie en heeft sindsdien huisarrest.

De Europese Unie heeft het voor 31 augustus geplande overleg met Iran afgezegd, omdat het land zich niet langer aan de Overeenkomst van Parijs uit 2004 houdt. Deze overeenkomst bevat de toezegging van Teheran dat de verrijking van uranium zou worden gestaakt zolang er overleg was met de EU over het programma. Dit overleg wordt in eerste instantie gevoerd door de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Begin deze maand begon Iran toch weer met het verrijken van uranium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden