Spookstad

In veel oren zal het waarschijnlijk niet al te aanlokkelijk klinken: een ouderwetse Hollywoodthriller in zwart-wit, vertoond op een goddeloos tijdstip en dan ook nog eens in een nogal onzinnige Duitse nasynchronisatie. Toch is Jacques Tourneurs Berlin Express de aandacht waard. Goed, nog één potentieel bezwaar: de plot, over de moordaanslag op een Duitse vredesprofessor die in de ruïnes van naoorlogs Frankfurt am Main voor spanning en consternatie zorgt, tja die plot is niet om over naar huis te schrijven. Hoofdrolspelers Robert Ryan en Merlon Oberon krijgen het verhaaltje ook niet boven B-niveau getild. Alleskunner Tourneur en cameraman Lucien Ballard komen wat dat betreft wél een heel eind. Voortdurend wasemt een sfeer van paranoia en totale ontreddering uit de beelden, ook al strijden de Amerikanen, Britten, Fransen, Russen én Duitsers nog zo harmonieus om een happy end. Wat Berlin Express bijzonder maakt, is dat hij daadwerkelijk in kapotgebombardeerd Frankfurt en Berlijn werd opgenomen en daarmee enkele van de meest spookachtige en onwerkelijke locaties uit de filmgeschiedenis heeft. De 'nieuwe architectuur van vroegtwintigste-eeuwse moderne oorlogsvoering', zo worden de doodse façades en puinhopen genoemd. Bizar ook hoe de alwetende voice-over steeds voor toelichtend commentaar zorgt, alsof we eigenlijk naar een propaganda-documentaire kijken over het werk van de geallieerden in bezet Duits gebied. Mocht de WDR de vijftalige film inderdaad volledig in het Duits uitzenden, dan wordt hij daar alleen maar nog curieuzer van.


Berlin Express (Jacques Tourneur, 1948)


WDR, 8.20-9.45 uur.


The Proposal

(Anne Fletcher, 2009) Een bitchy baas dwingt haar mannelijke assistent met haar te trouwen om een verblijfsvergunning te krijgen. The Proposal is The Devil Wears Prada en Green Card door elkaar gehusseld dus. Gelukkig zijn hoofdrolspelers Sandra Bullock en Ryan Reynolds behoorlijk grappig, vooral in de scènes waarin sociaal ongemak tot het uiterste wordt doorgevoerd . En er is een prettige chemie tussen die twee. Extra pluspunt is de bijrol van de onverwoestbare Golden Girl Betty White.


SBS6, 20.30-22.30 / 22.45-22.55 uur.


The Getaway

(Sam Peckinpah, 1972) Knappe achtervolgingsfilm met Steve McQueen en Ali MacGraw die na een bankoverval worden opgejaagd richting Mexico. McQueen is weer eens ultracool, het script van Walter Hill zit prima in elkaar en Peckinpah maakt er een stilistisch festijn van dat heimwee naar de zeventiger jaren opwekt. Veel beter dan de gladde remake die Roger Donaldson maakte, met Alec Baldwin en Kim Basinger in de hoofdrollen.


Arte, 22.35-0.20 uur.


Avec la peau des autres

(Jacques Deray, 1966) Filmmaker Jacques Deray kon in thuisland Frankrijk op ruime waardering rekenen. Zijn landgenoten noemden hem liefkozend de Franse Hitchcock en na zijn dood werd een prijs naar hem vernoemd, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van de beste policier. Want in dat genre voelde Deray zich het beste thuis. Buiten Frankrijk was hij minder bekend. In de dan ook niet zo vaak vertoonde spionagethriller Avec la peau des autres speelt Lino Ventura een geheim agent die een van zijn collega's moet schaduwen. Niet uitzonderlijk maar wel vakbekwaam gemaakt, met goed gebruik van de veelal Weense locaties. Nederlands ondertiteld.


TV5, 0.00-1.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden