Spookspreekuren onder de loep

De interniste die fraudeerde met declaraties bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven leek eerst vrijuit te gaan. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat nu toch verder onderzoek doen.

AMSTERDAM - De declaraties van interniste Marion Blonk van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden onderzocht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Aanleiding is een artikel in de Volkskrant vorige maand, waaruit bleek dat Blonk spookspreekuren voerde.


De medisch specialist declareerde telefonische consulten alsof ze patiënten in de spreekkamer had gezien. Volgens een onderzoeksrapport van hoogleraar Peter Speelman van het Amsterdams Medisch Centrum wisten collega's in het ziekenhuis daar van. 'Deze praktijkvoering vindt plaats met stilzwijgende toestemming van de maatschap inwendige geneeskunde.'


Ook werden extra inkomsten vergaard via patiënten die op de eerste hulp kwamen met botbreuken. Al die patiënten werden gescreend op botontkalking. Als uit de test bleek dat zij daar niet aan leden, kregen zij de uitslag te horen van een verpleegkundige. Toch werd zo'n gesprek vervolgens bij de zorgverzekeraar gedeclareerd als een behandeling door de specialist.


Deze gang van zaken is eerder al bevestigd in een extern onderzoek van accountantskantoor Ernst & Young. Het ziekenhuis en de specialistenmaatschap hebben op grond van de declaraties van Blonk over 2009 al ruim 100 duizend euro terugbetaald aan de zorgverzekeraar.


Maar mogelijk is dit nog lang niet alles: er zijn aanwijzingen dat deze frauduleuze werkwijze ook in de jaren daarvoor bestond.


De klokkenluider die de misstanden aan de kaak stelde, internist Bert Bravenboer, is ontslagen bij het Catharina Ziekenhuis. Blonk kon daarentegen na een waarschuwing gewoon blijven doorwerken toen de valse declaraties waren ontdekt.


De NZa ziet in de publicatie in de Volkskrant reden om alsnog onderzoek te doen naar de kwestie, zegt een woordvoerster. Onduidelijk is of de zorgverzekeraars de toezichthouder al eerder op de hoogte hebben gebracht van de mogelijke fraude.


'Meer duidelijkheid over wat er precies is misgegaan bij de declaraties van de betreffende internist kan dergelijke situaties in de toekomst helpen te voorkomen', schreef minister Schippers (Volksgezondheid) gisteren aan de Tweede Kamer.


Er zijn ook klachten over het medisch functioneren van de internist. Maar volgens Schippers ziet de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen aanleiding voor verder onderzoek. 'De patiëntveiligheid is niet in het geding geweest.'


PVV-Kamerlid Reinette Klever, die vragen stelde over de kwestie, drong bij de minister aan op een meldplicht voor fraude. De PVV begon in februari op eigen initiatuef al een meldpunt voor zorgfraude.


Schippers antwoordt dat zij een meldplicht 'een stap te ver' vindt, omdat mensen hun vermoedens van fraude nu al kunnen melden bij de verzekeraars, de NZa of bij de politie. 'In het algemeen geldt dat een meldplicht grote nadelen heeft, zoals overbelasting van de organisaties die de meldingen moeten onderzoeken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden