Sponsors vechten om leveronderzoek

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC), dat de onderzoeksresultaten van een experimentele behandeling vanleverpatiënten achtereenvolgens aan een Amerikaans én een Nederlands bedrijf heeft verkocht, wil het contract met de Nederlandse investeerder alsnog verbreken en doorgaan met de Amerikaanse concurrent....

Van onze verslaggeefster

Dit bleek dinsdag tijdens een kort geding van de Nederlandse investeerder Love to be healthy (L2BH) tegen het UMC. De 175 duizend euro die L2BH dit voorjaar in het onderzoek stak, wil het UMC terugstorten, zei raadsman Harro Knijff namens het ziekenhuis. Het UMC heeft de onderhandelingen over de resterende financiering van het onderzoek met de andere sponsor, het Amerikaanse bedrijf First Circle Medical (FCM), bijna afgerond.

L2BH wilde via het kort geding voorkomen dat Utrecht voor de tweede keer in zee gaat met de Amerikanen. FCM financierde het onderzoek sinds 2001, maar raakte in financiële problemen. Daarop nam L2BH, eigendom van de Vughtse zakenman Leo Geeris, de kosten over.

Op de achtergrond van het conflict spelen grote zakelijke belangen, bleek gisteren. FCM bekostigde sinds 2001 het onderzoek van de Utrechtse leverspecialist professor Jan van Hattum. Daarbij werd het bloed van patiënten met hepatitis C buiten het lichaam verhit met een apparaat dat door FCM was vervaardigd. Het bedrijf rekende op gunstige onderzoeksresultaten en forse winsten, door de wereldwijde verkoop van het verhittingsapparaat.

Nadat L2BH in mei dit jaar de bekostiging had overgenomen, kocht Geeris onmiddellijk een Amerikaans bedrijf aan dat soortgelijke apparatuur maakte als FCM. 'L2BH is nu wereldwijd bezig om dat in de markt te zetten', zei L2BH-advocaat Bernhard Tomlow. 'Maar de onderzoeksresultaten van de behandeling door Van Hattum, die daarvoor nodig zijn, worden ons onthouden.' Geeris hield de rechter voor: 'Wij zijn regelrecht belazerd, we zijn door het UMC het bos ingestuurd.'

Dit najaar zette het UMC-bestuur het onderzoek van Van Hattum stop, omdat het de kwaliteit in twijfel trok. De leverarts stapte op. Beide onderzoekssponsors verwachten veel te kunnen verdienen met de onderzoeksresultaten. Uitspraak 2 december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden