Commentaar

Sponsoring en onafhankelijkheid van scholen kunnen samen

Vooralsnog duidt niets erop dat scholen die giften accepteren zichzelf uitleveren aan de schenkers.

Sander van Walsum
De Rotterdamse scholengemeenschap Hugo de Groot. Beeld anp
De Rotterdamse scholengemeenschap Hugo de Groot.Beeld anp

Idealiter is het onderwijs overal van gelijke kwaliteit en wordt het door de overheid bekostigd. De Nederlandse praktijk is echter al geruime tijd anders. De betere scholen staan veelal, zij het niet uitsluitend, in 'de betere wijken'. De ene school slaagt er beter in dan de andere om goed personeel aan te trekken en vast te houden. Ook de bekostiging is niet voor alle scholen dezelfde: scholen met een 'zwak sociaal profiel' kunnen aanspraak maken op extra middelen.

Hoe diep het streven naar gelijkheid in het onderwijs is geworteld, blijkt uit de reacties op de substantiële steun die sommige scholen van het bedrijfsleven ontvangen. Zo schenkt het Leusdense softwarebedrijf AFAS de scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam Charlois jaarlijks 100 duizend euro - als blijk van waardering voor het pionierswerk van schooldirecteur Eric van 't Zelfde, die met onconventionele methoden zijn probleemschool wist te transformeren in een van de best presterende vmbo-scholen. De vmbo-afdeling van een scholengemeenschap in Schoonhoven kreeg een lasrobot van twee bedrijven uit de regio.

Tjitske Siderius, Kamerlid voor de SP, ziet in deze ondersteuning een potentiële bedreiging van de onafhankelijkheid van scholen - die door het Rijk moet worden gewaarborgd. Onderwijssocioloog Jaap Dronkers vreest voor een verbreding van de kloof tussen haves en have-nots in het onderwijs - volgens het Mattheüs-principe.

Financiële ondersteuning van scholen bergt ongetwijfeld gevaren in zich. Die zijn echter niet zo bedreigend dat scholen er dan maar van zouden moeten afzien, wat Siderius lijkt te bepleiten. De schenking die de meeste aandacht heeft getrokken, was niet bestemd voor een witte eliteschool, maar voor een vmbo-school in een Rotterdamse probleemwijk. De vrees voor sociale onverschilligheid bij de donoren lijkt dus ongegrond.

Afgezien daarvan sluit sponsoring van scholen aan bij de trend dat onderwijs en bedrijfsleven allerhande partnerschappen aangaan. Dat hieruit geen afhankelijkheidsrelatie mag voortvloeien, is onlangs vastgelegd in een convenant. Dat bepaalt onder andere dat donoren zich niet met de lesinhoud of met het profiel van de school mogen bemoeien. Vooralsnog duidt niets erop dat daarmee de onafhankelijkheid van scholen onvoldoende is gewaarborgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden