Sponsor én verhuurder handbalsters op de fles

In alle stilte viel vorige maand de vlag voor Datateam Detachering, tot voor kort het uitzendbureau van Nederlandse tophandbalsters. Eigenaar Ton van Born heeft zijn kantoorpand in Nieuw Vennep ontruimd en voor het faillissement gekozen....

Van onze verslaggever

Datateam, van 1985 tot 2002 betrokken als sponsor, organisatiebureau en promotor van het Nederlandse vrouwenhandbal, ging bankroet doordat klanten hun schulden niet konden voldoen. De rekeningen van automatiseerders en uitgezonden handbalsters konden niet worden betaald.

Van Born: 'De Nederlandse clubs Hellas en Volewijckers en de Duitse verenigingen Lützellinden en Bayer Leverkusen hebben hun rekeningen niet betaald. Dat is de sport van tegenwoordig: vandaag ja zeggen en morgen vertellen dat je dat niet hebt gezegd. Of als je tekent, daarna zeggen dat je geen tekenbevoegdheid hebt.'

Officieel was Van Borns Datateam vorig jaar al gestopt met de handbalafdeling. De 'afbouw' blijkt niet geheel te zijn gelukt. De detacheerder heeft er bij de doorstart in het nieuwe bedrijf CDG 'nog genoeg' onder contract. Per 1 juli moeten de laatste handbalsters van de loonlijst zijn verdwenen.

Van Born verhuurde sinds 1999 speelsters aan buitenlandse verenigingen, factureerde voor verleende diensten en betaalde uit op Nederlandse bankrekeningen. Hij is nog steeds aandeelhouder van de Deense topclub GOG Gudme.

Hij heeft komende week, bij een bezoekje aan de Deense topper GOG-Viborg, het nodige uit te leggen. Twee van zijn contractspeelsters, Olga Assink en Saskia Mulder, stappen komende zomer over naar Viborg, de club waar afgelopen najaar Natasja Burgers een contract tekende.

Van Born is het niet eens met zulke transfers. 'Dan heb je het als speelster dus echt niet begrepen, als je naar de grootste concurrent overstapt.' Maar greep op de situatie heeft hij niet meer. Hij hoopt nog wat derving van gemaakte kosten te ontvangen bij de transfer van Assink, maar goed geld verdienen zit er, ook onder de vlag van CDG, niet in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden