Spoeling voor De Haan is dunner dan gedacht

Alvorens te discussiëren over de dispensatiespelers in de voetbalploeg van Foppe de Haan voor de Olympische Spelen, is het handig eerst een paar regels uit te leggen....

Willem Vissers

Directeur betaald voetbal Kesler voelde zich maandag geroepen duidelijkheid te scheppen inzake Mark van Bommel, een van de spelers van boven de 23 jaar in wie De Haan interesse toonde.

De Haan mag drie dispensatiespelers meenemen naar Peking, maar Kesler liet weten dat degene die bedankt voor Oranje niet wordt beloond met een uitnodiging voor een ander vertegenwoordigend team.

Bayern-middenvelder Van Bommel, die zondag na een vulgair gebaar in de topper met HSV weer eens rood kreeg (de Duitse bond onderzoekt de zaak), wil niet meer in het Nederlands elftal voetballen zolang Van Basten bondscoach is. Hij schakelt zichzelf dus automatisch uit voor de olympische ploeg.

Van Bommel kan slim doen en morgen zeggen dat hij weer beschikbaar is voor Oranje. Dan creëert hij een interessante situatie. Want hoewel Van Basten al benadrukte dat hij de middenvelder ook in dat geval niet zal oproepen, heft Van Bommel zijn ‘schorsing’ dan in feite op.

De situatie wordt bijna grappig als in aanmerking wordt genomen dat Van Bommels schoonvader Bert van Marwijk na het EK bondscoach is. Van Bommel is vanaf 1 juli dus sowieso weer beschikbaar en speelt dan misschien op 20 augustus met Oranje tegen Rusland. De Olympische Spelen zijn dan in volle gang.

Van Bommel kan Peking óók vergeten omdat zijn club Bayern München hem geen toestemming geeft. De Olympische Spelen zijn pas in augustus, als de clubs zich weer opmaken voor hun competitie of reeds zijn begonnen.

Kesler belde met Karl-Heinz, zoals hij Bayern-topman Rummenigge maandag noemde, en Karl-Heinz verzekerde hem dat Bayern Van Bommel sowieso niet naar Peking laat gaan.

Meerdere clubs zullen hun werknemers verbieden deel te nemen aan de Olympische Spelen. Clubs hoeven ook volgens de FIFA niet mee te werken aan de vrijgave van dispensatiespelers.

Wat ook belangrijk is, in de aanloop naar Peking: wie naar het EK gaat, komt voor de KNVB niet in aanmerking voor de Olympische Spelen. Dat heeft te maken met mogelijke overbelasting.

De spelers voor het EK gaan op 21 mei in trainingskamp. Mocht Oranje de finale halen, dan zijn ze pas op de laatste dag van juni terug. Dan zouden ze snel het volgende trainingskamp in moeten, voor Peking. ‘Dat is niet verantwoord’, oordeelt Kesler.

Dat spelers als Van Nistelrooij en Seedorf zich in het verleden al beschikbaar stelden voor de ploeg van De Haan, is niet meer interessant. Ze zijn terug in het gewone Oranje, vieren na het EK vakantie en melden zich dan weer bij hun club.

De spoeling topspelers boven de 23 jaar voor De Haan is dunner dan weleens is gedacht. Roy Makaay, van Feyenoord, dát is een fijne spits voor De Haan.

Willem Vissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden