'Spoedeisende hulp is geen EHBO-doos'

Een collega-specialist belde mij: waarom een door hem verwezen medewerker van ons ziekenhuis voor een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH), om 'even' een brandwond te laten behandelen, een rekening had gekregen van 220 euro, het eigen risico. Nou, omdat hij anders gewoon zelf een flammazineverband op de brandwond had moeten doen. Hij vond het exorbitant maar begreep ook wel dat ik als SEH-arts niet gratis werk. Soms vraag ik mij af of Nederland überhaupt snapt dat spoedeisende zorg niet gratis is.


Zoals de dame die bij het kapot vallen van een flesje wrattenvloeistof spatjes op haar gezicht had gekregen. Het brandde en de bijsluiter vermeldde dat ze 'contact met een dokter' moest zoeken. Zelf had ze besloten dat dat dan maar de SEH-arts moest zijn. Aangezien het goed gespoeld was en ze geen klachten meer had, heb ik haar binnen 5 minuten terug naar huis gestuurd. Kosten van die 5 minuten: 220 euro.


Of anders de man die 's nachts pas na het onbeschermde seksuele contact met een prostituee zich realiseerde dat hij allerlei infectieziekten zou kunnen oplopen. Aangezien het net was gebeurd, kon hij die paar uur voor de GGD open zou zijn ook nog wel wachten. Verwijzing naar de GGD, kosten: 220 euro.


Nee, dan die dame die door een functieonderzoek van het oor een bloeding had opgelopen in de gehoorgang. De dienstdoende kno-arts zou pas over een uur beschikbaar zijn en dus werd ze naar de Spoedeisende Hulp gestuurd om 'even te laten kijken'. Het bloeden was gestelpt en de kno-arts kon haar een half uur later zien. Kosten voor eigenlijk helemaal niks: 220 euro.


En dan heb ik het nog niet eens over de horden mensen die zich thuis in de vingers snijden, er een theedoek omheen wikkelen en zich melden op een Spoedeisende Hulp. Een pleister laten plakken voor 220 euro. Het legioen aan extremiteitenletsels dat per se een foto wil. Om nog te zwijgen van kinderen met koorts, allergische reacties en iedereen die geen zin heeft op zijn poli-afspraak te wachten.


Nederland moet nog leren dat een SEH niet het verlengde is van je eigen EHBO-doos. Op een SEH wordt complexe spoedeisende zorg verleend aan mensen die dat nodig hebben. Wanneer je zelf bijna stikt in een aardappel, comateus bent door een bloeding in je hoofd of op enige andere wijze dood ligt te gaan, heb je zelf ook liever dat de SEH-arts zich bemoeit met jou en niet met die zere vinger.


Want daar heb je een EHBO-doos voor. En anders de huisarts.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden