Spoedcursus: zo wimpel je vragen over het Catshuis-overleg af

Nu de onderhandelingen in het Catshuis weer zijn voortgezet, geldt wederom een totale mediastilte. Aan premier Mark Rutte de taak om de voortdurend terugkerende vragen van de pers zo aardig mogelijk af te wimpelen.

Premier Mark Rutte vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Beeld ANP

Ook vandaag begon Rutte zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad met het mantra: Over de onderhandelingen in het Catshuis doen wij geen mededelingen. Zoals inmiddels gebruikelijk gingen de vragen vervolgens toch over de onderhandelingen. Rutte reageerde met: 'Dat is een vraag over de Catshuisonderhandelingen, daar ga ik niet op in.' Of, een variant: 'Dat raakt aan de onderhandelingen in het Catshuis en daarover doe ik geen mededelingen.' Hij bleef vriendelijk: 'Ik wil u altijd helpen goede conclusies te trekken.'

Vorige week opende de premier zijn persconferentie met het verzoek het aantal Catshuisvragen tot twee te beperken. 'Vorige keer hebben we een half uur staan trekken en duwen, laten we dat Italiaans voetbal dit keer achterwege laten.' Tevergeefs. Tenslotte stak hij met een grijns zijn handen in de lucht: 'Ik baal er net zo van als u. Het liefst vertel ik u wat er allemaal gebeurt.' Maar zelfs over de sfeer aan tafel liet hij niets los.

Eerder had hij pogingen ontweken met schijnbewegingen als: 'Zelfs het antwoord op de vraag of door u gestelde vragen wel of niet gevoelig zijn, draagt niet bij aan het succes van de afronding van de gesprekken, dus ik kan daar niks over zeggen', en: 'Op die in uw vraag besloten beperking, daarop commentaar geven door mij nu, zou raken aan de onderhandelingen die gaande zijn, en dat commentaar geef ik niet.'

Toch blijft de sfeer tijdens het wekelijks ritueel goed, vooral dankzij het onuitroeibare goede humeur van Mark Rutte. Ook na tien keer verkoopt hij zijn nee met een lach. Baalt u wel eens van uw opgeruimde imago, werd hem vorige week gevraagd. Rutte nam aan en maakte af: 'Dat zou bij elkaar nogal een paradox opleveren.' De pers kon de lach niet onderdrukken.

'Ik ben wie ik ben', ging de premier verder. 'Ik geloof niet dat ik het land vooruit zou helpen door mijn karakter te veranderen. Ik benoem de problemen wel. Dat er daarnaast discussie is of mijn gezicht wel of niet vriendelijk staat, dat vind ik niet zo belangrijk.'

De besprekingen in het Catshuis, die vindt Rutte zeer belangrijk, volgens hem staat het kabinet voor 'een van de grootste vraagstukken uit de parlementaire geschiedenis'. Misschien zegt hij daarover binnenkort meer. Waarschijnlijk niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden