SPÖ wil nu alleen regeren in Oostenrijk

De vorming van een nieuwe regering in Oostenrijk is op de valreep mislukt. De sociaal-democraten (SP & Ouml;) en conservatieven (ÖVP) hadden overeenstemming bereikt over het te voeren beleid, maar konden het niet eens worden over de verdeling van de ministersposten....

Van onze buitenlandredactie

Bondspresident Klestil van Oostenrijk wil dat de sociaal-democraten opnieuw gaan proberen een meerderheidsregering te vormen. SP & Ouml;-leider Klima heeft dat afgewezen. 'Er moet snel een nieuwe regering komen, maar een coalitie met andere partijen lukt niet meer,' verklaarde hij vrijdag.

Klima wil een minderheidskabinet met onafhankelijke deskundigen. Daarvoor heeft hij gedoogsteun nodig in het parlement. De meerderheid van conservatieven en extreem-rechts voelt daar echter niets voor.

Ingaan op het verzoek van de president, zou betekenen dat Klima opnieuw moet gaan onderhandelen met de conservatieven, maar ook besprekingen moet voeren met de extreem-rechtse Vrijheidspartij (FP & Ouml;) van Jörg Haider. Dat laatste heeft de SP & Ouml; altijd afgewezen en dat deed Klima ook gisteren weer. De Groenen, de vierde partij in het parlement, vinden dat president Klestil het initiatief voor de vorming van een regering nu bij Haiders FP & Ouml; moet leggen, als tweede partij van het land. De FP & Ouml; wil regeren met de conservatieven, die een dergelijke coalitie niet hebben uitgesloten, zoals de SP & Ouml;.

De SP & Ouml; zag tot donderdagnacht de conservatieven als hun enige mogelijke coalitiepartner. Dinsdag leek het zover. Na moeizame onderhandelingen verklaarden beide partijen samen te gaan regeren. Zij hadden onder andere afspraken gemaakt over bezuinigingen, privatiseringen en verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar donderdagnacht brak de SP & Ouml; de onderhandelingen alsnog af. Klima vond dat de ÖVP te hoge eisen stelde, door het ministerie van Financiën te claimen. Ook eisten de conservatieven dat de aan de sociaal-democraten gelieerde vakbonden hun steun zouden uitspreken voor het regeerakkoord. Dat vond Klima te veel gevraagd. De sociaal-democraat vond dat hij met onder andere de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd al genoeg water bij de wijn had gedaan. ÖVP-leider Schüssel stond tijdens de onderhandelingen onder grote druk van zijn achterban, van wie een groot deel tegen een coalitie met de SP & Ouml; is. De conservatieven hadden na hun verkiezingsnederlaag in oktober vorig jaar, toen zij als tweede partij van het land werden gepasseerd door extreem-rechts, voor de oppositie gekozen. Op aandrang van president Klestil gingen zij in december toch onderhandelen met de SP & Ouml; over voortzetting van de coalitie die zij de afgelopen vijftien jaar met elkaar hebben gevormd.

President Klestil gaf vrijdag geen gevolg aan zijn dreigement van een week geleden. Hij zou nieuwe verkiezingen uitschrijven als de sociaal-democraten en conservatieven er niet in slaagden een akkoord te sluiten. De onderhandelingen verliepen op dat moment zeer moeizaam. Verkiezingen zijn voor Klestil en voor de SP & Ouml; en ÖVP geen aanlokkelijk perspectief, omdat Haiders Vrijheidspartij in de peilingen nu aan kop staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden