Splitsing voor behoud van kerk in Limburgse dorp Melick

Sint-Andreaskerk in Melick

Door teruglopende kerkgang en financiële problemen worden overal in Nederland kerken gesloten, verkocht of gesloopt. Maar in het Limburgse dorp Melick (bij Roermond) hebben de parochianen een opmerkelijke tussenoplossing bedacht: ze willen de halve kerk verkopen en in de andere helft blijven kerken.

De Sint-Andreaskerk in Melick.

Het gaat om de Sint-Andreaskerk, een fors uit de kluiten gewassen pseudo-kruisbasiliek met een vloeroppervlakte van 1.330 vierkante meter. Gebouwd tussen 1952 en 1954 toen het dorp nog een flinke bevolkingsgroei verwachtte door de komst van staatsmijn Beatrix, die door de teloorgang van de steenkool echter nooit in gebruik is genomen.

Anno 2016 is de bakstenen kerk veel te groot voor het dorp (3.500 zielen) en de parochie (1.600 parochianen). Penningmeester Andé van Os schat dat er nog maar 60 tot 90 gelovigen naar de mis komen. Die kunnen prima terecht in de dagkapel en het priesterkoor.

'We willen de kerk splitsen: het hoofdschip tot aan het koor - 680 vierkante meter - wordt verkocht, de twee zijvleugels en het koor - 650 meter - blijven voor de parochie', aldus Van Os. Een architect, tevens parochiaan, heeft een verbouwingsplan gemaakt met een soort blokkensysteem. Tussen de zuilengalerij kunnen ruimtes met wanden worden geplaatst. Er kunnen zelfs blokken op elkaar worden gestapeld, waardoor twee verdiepingen ontstaan die met een lift bereikbaar zijn.

Maar wie wil nou een halve kerk kopen? 'We hopen op een maatschappelijke functie', aldus Van Os. 'Een gezondheidscentrum, museum of bibliotheek. Alles is mogelijk, behalve horeca, want dat mag niet volgens het bestemmingsplan. En zoiets als Yinyang, de saunaclub met dames van plezier in Roermond, natuurlijk ook niet.'

De halve Andreaskerk staat nog niet officieel bij een makelaar te koop. Ook weet Van Os nog niet welke prijskaartje aan het object hangt. Dat wil hij graag bespreken met een mogelijke gegadigde. Ook verkoop van de hele kerk is eventueel bespreekbaar, maar liever niet: 'We willen hier graag blijven kerken.' Met de verkoop hoopt de parochie de verbouwing te kunnen betalen en het liefst ook nog wat geld over te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.