Splitsen hoeft niet meer van rechter

Amsterdam De energiebedrijven Eneco en Delta heroverwegen de splitsing van hun bedrijf. Dankzij een klinkende overwinning bij het Gerechtshof in Den Haag zijn deze bedrijven voorlopig niet langer verplicht hun stroomnetwerk af te splitsen van hun commerciële activiteiten....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Door de uitspraak maken Eneco en Delta meer kans zelfstandig te overleven in de felle Europese concurrentiestrijd. Dankzij het bezit van het stroomnetwerk staan deze twee bedrijven er financieel sterker voor.

De energiebedrijven Nuon en Essent hebben de splitsing al wel doorgevoerd en zijn daardoor vorig jaar verkocht aan buitenlandse partijen. Nuon en Essent, of hun voormalige aandeelhouders, zouden wel een schadeclaim kunnen indienen bij de staat. Delta en Eneco kunnen daarnaast nog alle kosten die ze hebben gemaakt in de voorbereiding van de splitsing, trachten terug te vorderen.

De overheid heeft al aangekondigd tegen het arrest van het Gerechtshof in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Deze procedure kan nog vele maanden en mogelijk zelfs jaren duren.

Het conflict tussen de energiebedrijven en de overheid dateert al uit 2004. In de periode dat er nog veel geloof was in de introductie van marktwerking in voormalige nutssectoren, wilde de overheid energiebedrijven onderwerpen aan de tucht van de markt. Om een eerlijk speelveld te creëren en tegelijkertijd de verkwanseling van netwerken aan buitenlandse opkopers te voorkomen, besloot toenmalig minister Brinkhorst van Economische Zaken energiebedrijven te splitsen. Alleen de commerciële tak van energiebedrijven mocht worden verkocht. De netwerken moesten in handen blijven van de overheid.

Uiteindelijk ging het parlement akkoord met de wet, die op 1 januari 2011 in werking trad. Nuon en Essent wilden vervolgens niet langer wachten op de uitkomst van de juridische procedure en besloten hun commerciële activiteiten snel te verkopen. Essent werd vorig jaar gekocht aan het Duitse RWE. Nuon is deels in handen van het Zweedse Vattenfall.

Eneco en Delta hebben de splitsing echter nog niet doorgevoerd. Door de uitspraak van dinsdag gaan de twee bedrijven opnieuw nadenken of een splitsing nog wel noodzakelijk is. ‘Het is een serieuze optie om de splitsing nu niet door te voeren’, zegt een woordvoerder van Eneco.

De twee energiebedrijven zijn zeer tevreden over de uitspraak. ‘De splitsing was een slechte oplossing voor een niet bestaand probleem’, zegt een woordvoerder van Delta. ‘We hebben altijd al gezegd dat de argumenten van de overheid niet deugden.

economie pagina 25

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden