Spirituele reis met Gerry van der List

Soms ga je kortstondig in metamorfoses en reïncarnatie geloven. In de late jaren negentig van de vorige eeuw was Gerry van der List een controversieel columnist in deze krant. In zijn columns hekelde hij onder meer blote homo's op de Gay Parade (gevolgd door honderden opzeggingen), soixante-huitards en nagenoeg alles wat met de jaren zeventig te maken had, inclusief geflirt met oosterse spiritualiteit.


Anno 2012 prijkt de naam Gerry van der List op een geel werkje met de titel Hoe word ik gelukkig? - Reisgids voor de spirituele wereld. Omdat ik in het eerste decennium van de 21ste eeuw in het buitenland woonde, moest ik de wenkbrauwen fronsen. Wat is er in die tijd gebeurd met Van der List? Is hij in Tibet geweest, is hij op yoga gegaan, draagt hij magische stenen in zijn zak of heeft hij in de Himalaya leren mediteren? Niets van dat alles: voor deze spirituele reisgids is geen chakra geopend. Van der List is de oude gebleven, Nederland is gaan zweven. Hoe word ik gelukkig? is een selectie uit zijn Elsevier-columns waarin hij vele vormen van nieuwe spiritualiteit nuchter en, nou ja, kritisch bekijkt, en waarvoor Hoe word ik ongelukkig? - Waarschuwing tegen de spirituele wereld een betere titel was geweest.


Ooit zo nuchtere Nederlanders lezen tegenwoordig de geschriften van de taoïstische meester Zhuang Zi. 'Wellicht vormt de onbegrijpelijkheid een verklaring voor de aantrekkingskracht van het taoïsme. Ook al omdat onbegrijpelijkheid nogal eens wordt verward met diepzinnigheid.' Ze idealiseren het boeddhistische koninkrijkje Bhutan. 'Het lijkt erop dat het hele verhaal over het geluk en de intense spiritualiteit in Bhutan vooral een publiciteitsstunt is.' Ze vallen voor het minimalistische gezweef van de Estse componist Arvo Pärt. 'Doorbreken van de stilte zou weleens afbreek kunnen doen aan de cultstatus van Pärt als spirituele goeroe. De Britse componist John Tavener heeft eens verklapt (...) dat het favoriete gespreksonderwerp van Pärt dure auto's was.'


Van der List gaat ook op reportage in de spirituele branche. Klikken met de zwevende mens doet het zelden of nooit. Een Rijswijkse paranormale vrouw pakt de handen van de 'Elsevier-verslaggever' beet en constateert 'een koud hart en een onvermogen om te genieten': 'je hebt een muur om je heen gebouwd waar ik moeilijk doorheen kom'.


Een vraag waar ik moeilijk uit kom, is waarom Van der List zich al die spirituele avonturen aandeed. Er lopen wat Rijswijkse healers en paranormalen rond die erom vragen te worden gefileerd. Maar moest Van der List Elsevier-lezers waarschuwen tegen de 'autocratische Dalai Lama' en de bijwerkingen van Tibetaanse meditatie? Lezers die in de lotushouding zitten en van Tibet dromen zitten bij Happinez en misschien in een lagere concentratie bij deze krant. Ik betwijfel of ook maar één Elsevier-lezer geloof hecht aan het Bruto Nationaal Geluk in Bhutan. Was masochisme een motief? Dan mag Van der List hopen dat spirituele lezers daar ook over beschikken. Boekhandels zullen deze reisgids namelijk op de spirituele afdeling een plekje geven. Stel dat een van Youp van 't Heks 'zweefteven' het per ongeluk koopt: benieuwd hoelang zo iemand doorleest.


Gerry van der List: Hoe word ik gelukkig? - Reisgids voor de spirituele wereld.


Elsevier; € 14,95.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden