Spionageverhalen uit Hollywood - maar dan in het echt
Hollywood kent vele spionageverhalen, maar deze week kwam er eentje naar buiten die zich niet op het witte doek afspeelde: Arnon Milchan, een miljonair die achter films zit als Fight Club, Pretty Woman en Heat, blijkt jarenlang te hebben gespioneerd voor Israël.
In een interview met de Israëlische televisie vertelt de producer in een interview over zijn betrokkenheid bij wapenhandel en het stelen van technologieën die Israël nodig had om kernwapens te maken. 'Kun je je voorstellen hoe het was om een twintiger te zijn, die voor zijn land James Bond mocht spelen? Wow! De actie! Dat was enorm spannend', vertelt Michlan.
Het gerucht dat Milchan een spion was, deed in de jaren tachtig al de ronde. Toen hij met Robert de Niro werkte aan de film 'Once upon a time in America', vroeg de acteur hem er een keer naar. 'Toen zei hij een Israëliër te zijn en dat hij natuurlijk zijn land zou helpen', vertelt De Niro in hetzelfde interview. 'Ik ging er niet op door omdat het mijn zaken niet waren.'
Sovjet-propaganda
Het is niet het eerste spionageverhaal dat zich in Hollywood buiten de filmscripts afspeelt. In de jaren vijftig bijvoorbeeld, was de CIA-agent Luigi Lurachi het hoofd censuur bij Paramount. Een van zijn grote triomfen, schrijft The Guardian, was om ervoor te zorgen dat er veel 'goed geklede', respectabele 'negers' in Amerikaanse films te zien waren, om Sovjet-propaganda over rassenrelaties in de VS te ondermijnen.
In 1950 kocht de CIA de rechten van het boek Animal Farm van George Orwell en betaalde in 1954 voor de productie van de animatiefilm om zeker te stellen dat de boodschap van het boek duidelijk anti-Sovjet was.
Ook over sommige acteurs doen geruchten de rond. De schrijver Charles Higham bijvoorbeeld, claimde in zijn biografie over acteur Errol Flynn dat de acteur een spion van de Nazi's was. Cary Grant zou volgens hem weer een contraspion zijn, die Flynn moest monitoren.
Voor de verfilming van het boek 'The Sum of all Fears' van Tom Clancy, werden producers rondgeleid door het CIA-hoofdkantoor en hoofdrolspeler Ben Affleck werd door analisten van de CIA begeleid bij de research voor zijn rol. Na het verschijnen van de film Argo in 2012 (die gaat over de samenwerking tussen de CIA en Hollywood om gijzelaars te bevrijden die in Iran vast zaten) werd Affleck er door Iran van beschuldigd zelf een spion te zijn.
undefined