Spionageschandaal overschaduwt bezoek Zhu aan VS

Het bezoek van de Chinese premier Zhu Rongji aan de Verenigde Staten werd gisteren overschaduwd door nieuwe berichten dat China nucleaire geheimen gestolen heeft van de VS....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens de New York Times zou een spion de Amerikaanse regering een paar jaar geleden hebben gemeld dat China geheime gegevens uit een Amerikaans nucleair onderzoeksinstituut had gestolen om het ontwerp voor zijn neutronenbommen te verbeteren.

Vorige maand ontstond er ook al de nodige opwinding in het Amerikaanse Congres door de onthulling dat een computerdeskundige van Chinese afkomst in het nucleaire complex in Los Alamos in de jaren tachtig gegevens zou hebben doorgespeeld aan China. Daarvan zou China gebruik hebben gemaakt bij het vervaardigen van kleine kernkoppen voor zijn nucleaire arsenaal.

Volgens de New York Times zijn er aanwijzingen dat dezelfde man ook betrokken is geweest bij deze spionagezaak. De krant suggereert dat de regering-Clinton niet al te veel aandacht aan de zaak wilde schenken omdat ze juist was begonnen de betrekkingen met China te verbeteren.

China heeft de beschuldigingen steeds afgedaan als een propagandatruc van de tegenstanders van toenadering tussen de twee landen. Premier Zhu Rongji zei gisteren dat hij zelfs even heeft overwogen het bezoek af te zeggen omdat 'zoveel Amerikanen boos zijn op China'.

Zhu is er vooral op uit steun te krijgen van de Verenigde Staten voor de pogingen van China toe te treden tot de Wereldhandelsorganisatie, WTO. Het Witte Huis staat daar positief tegenover, maar volgens Amerikaanse functionarissen zit een formeel akkoord over die kwestie er nog niet in.

President Clinton zei gisteren nog eens dat het WTO-lidmaatschap voor China ook gunstig is voor de Verenigde Staten. Volgens hem is het van strategisch belang de welvaart in China te stimuleren en ervoor te zorgen dat het land zich ontwikkelt in de richting van democratie.

Clinton wees ook op het economische belang van de toetreding van China tot de WTO. Daardoor zal het voor Amerikaanse bedrijven gemakkelijker worden toegang te krijgen tot de enorme Chinese markt met zijn 1,2 miljard potentiële consumenten.

De Amerikaans regering staat echter onder zware druk van de vakbonden en Congresleden, die klagen dat China zich schuldig maakt aan oneerlijke handelspraktijken. De VS hadden vorig jaar een tekort van ruim 100 miljard gulden op de handelsbalans met China. Zolang daar niets aan gebeurt, is het volgens de critici van Clintons China-beleid verkeerd om het land toe te laten tot de WTO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden