Spionagedienst Zweden bezuinigt - net na peperduur feest

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - De Zweedse geheime dienst Säpo is opnieuw in opspraak nu bekend is geworden dat één op de tien werknemers wordt wegbezuinigd. Dit net nadat de dienst vorig jaar een peperduur 'James Bond-feest' heeft gehouden.

Volgens de krant Dagens Nyheter moet de komende drie jaar 10 procent van het personeel weg bij de Säkerhetspolisen (veiligheidsdienst) vanwege bezuinigingen door de overheid. De dienst hoopt dat vrijwillig vertrek en pensionering voldoende soelaas bieden.

Die boodschap staat in schril contrast met het luxueuze James Bondfeest waar de dienst zijn spionnen vorig jaar zomer op trakteerde. Daar waanden in totaal duizend Säpo-werknemers zich echte 007's met martini's (shaken, not stirred) , goktafels, een galadiner, muzikanten in smoking en eregasten als het hoofd van de Britse spionagedienst. Het prijskaartje: 630 duizend euro.

Dagens Nyheter onthulde ook dat de dienst ten onrechte btw terugvroeg en het feest niet openbaar had aanbesteed, zoals had gemoeten.

Het hoofd van de Säpo, Anders Thornberg, zei tegen de krant dat de dienst 'een speciale bijeenkomst voor het hele team' nodig had. De dienst had net een zware reorganisatie achter de rug. Bovendien ontplofte in december 2010 een bom in Stockholm, waarbij twee gewonden vielen en de zelfmoordterrorist zichzelf opblies. De bomaanslag was het werk van een islamitische extremist. 'We hebben onder extreme druk gestaan', aldus Thornberg.

Onlangs kwamen ook andere overheidsorganen in opspraak vanwege verkwisting. Er loopt een onderzoek tegen het ministerie van Ondernemingen vanwege een luxueus feest, dat eveneens niet werd aanbesteed. De Zweedse Stichting voor Strategisch Onderzoek moest excuses aanbieden toen bekend werd dat het bijna een miljoen euro onderzoeksgeld had besteed aan een feest. Het Zweedse Agentschap voor Economische en Regionale Groei zou duizenden euro's hebben uitgegeven aan ski-trips en diners.

Dit uitgavepatroon past eerder bij bedrijven bij dan overheidsinstellingen en was lange tijd ook on-Zweeds, zei Ulf Bjereld, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Göteborg, tegen persbureau Reuters. 'Overheidsinstellingen lijken steeds meer op de private sector. Voorheen waren ze zuiniger.' Hij riep de vrouw van de Zweedse premier Tage Erlander in herinnering, die na de dood van haar man, in 1985, een aantal potloden teruggaf met de beroemde woorden dat deze staatseigendom waren.

Morgan Johansson, prominent parlementariër (Sociaal Democraten), vindt dat de regering van premier Frederik Reinfeldt strenger toezicht moet houden. Reinfeldt reageert afhoudend: 'Ze worden goed betaald en zouden beter moeten weten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden