Nieuwsinternationale veiligheid

Spionagebaas VS: ‘China is uit op werelddominatie – militair, economisch en technologisch’

China is niet alleen een gevaar voor de VS, maar ook de grootste bedreiging voor de vrijheid en democratie in de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. Tot deze conclusie komt Amerika’s hoogste spionagebaas, John Ratcliffe.

Stieven Ramdharie
John Ratcliffe  Beeld EPA
John RatcliffeBeeld EPA

Met deze felle aanval op Beijing zet Ratcliffe de relatie met China opnieuw op scherp in de nadagen van de regering-Trump. Verwacht wordt dat onder Joe Biden de betrekkingen niet snel zullen verbeteren. Biden zei dinsdag dat hij prioriteit zal geven aan het uitwerken van een nieuwe strategie hoe het beste om te gaan met China.

Ratcliffe, die alle Amerikaanse inlichtingendiensten overziet, zegt dat hij tot zijn conclusie is gekomen op basis van de geheime informatie die hij dagelijks ziet. Onder voorgaande Amerikaanse regeringen werden Rusland en internationaal terrorisme steeds als de grootste bedreigingen gezien voor Amerika’s nationale veiligheid. In de afgelopen jaren is het gevaar van terreurbewegingen als Al Qaida en IS echter fors verminderd.

Volgens de inlichtingenchef, een trouwe bondgenoot van president Trump, is de Chinese regering met haar groeiende militaire en vooral economische macht erop uit om de wereld ‘opnieuw vorm te geven en te domineren’. ‘Het weerstaan van de pogingen van Beijing is de uitdaging van onze generatie’, concludeert de spionagebaas in een opiniestuk in de Wall Street Journal.

Economische spionage

Ratcliffe: ‘Als Director of National Intelligence heb ik toegang tot meer inlichtingeninformatie dan ieder ander lid van de Amerikaanse regering, op de president na. De informatie is duidelijk: Beijing is van plan de VS en de rest van de aarde economisch, militair en technologisch te domineren.’ Volgens de spionagechef proberen de Chinezen vooral door economische spionage de VS te overvleugelen.

In de afgelopen jaren wist China op deze wijze veel bedrijfsinformatie te stelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om technologie verwerkt in Amerika’s nieuwste gevechtsjager, de JSF, maar ook onderzoek naar kanker en handelsgeheimen van een windmolenfabrikant. Volgens de Amerikaanse regering kost de Chinese diefstal de VS jaarlijks meer dan 400 miljard euro, zo’n 5.000 euro per gezin.

Ratcliffe: ‘Ik noem hun benadering van economische spionage beroven, namaken en vervangen. China berooft Amerikaanse bedrijven van hun intellectuele eigendommen, ze maken de technologie na en vervangen vervolgens de Amerikaanse bedrijven op de wereldmarkt.’ De Chinese regering beschuldigde Washington er vrijdag onmiddellijk van leugens te verspreiden. ‘Het bood niets nieuws’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken over het betoog van Ratcliffe. ‘Het herhaalde de leugens en geruchten die erop gericht zijn om China zwart te maken en om de zogenaamde Chinese dreiging te overdrijven.’

Nieuwe China-strategie

Eerder dit jaar luidde ook FBI-directeur Christopher Wray de noodklok over China. Volgens Wray zet Beijing alles op alles om de VS snel te vervangen als ’s werelds enige supermacht. ‘Met alle middelen die ze tot hun beschikking hebben’, waarschuwde hij. ‘Het effectief aanpakken van deze dreiging betekent niet dat we geen zaken moeten doen met China. Maar het betekent wel dat wanneer China onze wetten en internationale normen overtreedt, we dat niet zullen tolereren.’

Beijing hoopt dat de relatie met de VS, die onder Trump werd gedomineerd door een felle handelsoorlog, zal verbeteren tot het oude niveau onder president Obama na het aantreden van Biden. De Democraat heeft de importtarieven op producten uit China, waartoe Trump besloot, altijd bekritiseerd. Als president moet Biden beslissen of de heffingen op zo’n 300 miljard euro aan Chinese goederen worden opgeheven.

In een interview met de New York Times zei Biden dinsdag echter dat de heffingen voorlopig nog van kracht blijven. Hij gaf aan eerst met Amerikaanse bondgenoten, zoals Europa, te willen overleggen om tot een ‘coherente strategie’ te komen ten aanzien van China. ‘Het wordt een grote prioriteit voor mij om in de eerste weken van mijn presidentschap te proberen iedereen op één lijn te krijgen’, aldus Biden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden