Spionagebaas China in cel om corruptie

De hoogste spionagebaas van Peking zit achter de tralies vanwege een diepgaand onderzoek naar de activiteiten van zijn gepensioneerde chef Zhou Yongkang. Dat is zaterdag gemeld door The New York Times.

PEKING - De 48-jarige Liang Ke zou worden verdacht van corruptie en het illegaal doorsluizen van informatie aan Zhou. Hij zette daarvoor zijn spionagenetwerk in en tapte telefoons af. Hij blijkt al vorige maand te zijn gearresteerd.

'Volgens het officiële bericht dat werd afgegeven, wordt Liang Ke verdacht van corruptie', zou een voormalige partijbureaucraat hebben gezegd. 'Maar hij werd ook aangehouden omdat hij verdacht wordt van het assisteren van Zhou Yongkang buiten de geëigende kanalen en middelen.'

De nu 71-jarige Zhou Yongkang was in het Chinese kabinet belast met politie, geheime veiligheidsdiensten en het gerechtelijke apparaat. Na zijn pensionering in november 2012 kwam hij als politieke vijand van de huidige president en communistische partijleider Xi Jinping onder vuur te liggen.

Veel van zijn medestanders zijn sindsdien gearresteerd en ook rond Zhou sluit het gerechtelijke net zich. Formeel kan hij nog gaan en staan waar hij wil, maar feitelijk staat hij al enige tijd onder huisarrest.

President Xi en andere leiders openden maanden geleden de jacht op hem. Zijn aanhangers werden aangehouden wegens corruptie. De stappen tegen Liang Ke lijken erop te duiden dat Zhou Yongkang ook wordt verdacht van machtsmisbruik en het inzetten van de spionagediensten voor privédoeleinden.

Als Zhou Yongkang ooit voor de rechter komt en daadwerkelijk wordt veroordeeld, zal hij de hoogste partijleider zijn die dat lot treft. Dat zou tot diepe scheuren binnen de partij kunnen leiden. In een proces kunnen pijnlijke onthullingen worden gedaan over de politieke elite. Veel waarnemers menen dat Xi daarvoor niet zal terugschrikken.

Volgens een voormalige Chinese bureaucraat probeert Xi Jinping zijn tegenstanders te intimideren met de langzame ondergang van Zhou Yongkang. Zhou was beschermheer van de ambitieuze politicus Bo Xilai, die vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik.

Zijn zaak was het grootste politieke schandaal sinds 1976 toen de zogeheten Bende van Vier, onder leiding van de weduwe van Mao Zedong, ten val kwam.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden