Spion Pollard bron grote wrevel VS en Israël

Premier Netanyahu heeft de Amerikaanse regering nog eens opgeroepen de spion Jonathan Pollard vrij te laten. De kwestie van de vrijlating van Pollard zette afgelopen week bijna het akkoord tussen Israël en de Palestijnen op losse schroeven....

Van onze correspondent

WASHINGTON

'Pollard heeft zijn tijd uitgezeten', zei Netanyahu dit weekeinde voor zijn terugkeer naar Israël over de veertigjarige voormalige medewerker van de inlichtingenafdeling van de Amerikaanse marine, die levenslang heeft gekregen wegens spionage voor Israël.

De Israëlische premier erkende dat Pollard 'iets verschrikkelijk verkeerds' had gedaan. 'Maar hij heeft dat niet gedaan om de Verenigde Staten schade toe te brengen, maar om Israël te helpen en ons bijvoorbeeld informatie te geven over Saddam Hussein en Irak,' zei Netanyahu.

De Israëlische premier heeft in de VS veel kritiek gekregen wegens de manier waarop hij president Clinton afgelopen vrijdag voor het blok probeerde te zetten. Netanyahu dreigde toen het moeizaam bereikte akkoord met de Palestijnen niet te ondertekenen, tenzij de VS Pollard zouden vrijlaten. Uiteindelijk zette hij toch zijn handtekening, nadat Clinton beloofd had de zaak-Pollard nog eens te bezien.

Volgens de Amerikaanse pers was Clinton woedend over Netanyahu's eis, juist op het moment dat iedereen dacht dat de onderhandelingen eindelijk voorbij waren.

Maar volgens The Washington Post was het deels de schuld van Clinton zelf, omdat hij zich tijdens de onderhandelingen tamelijk vaag over de kwestie had uitgelaten. Volgens de krant overwoog Clinton inderdaad serieus Polard vrij te laten, maar zag hij ervan af op advies van zijn medewerkers. Die waarschuwden hem dat het zijn diplomatieke succes zou kunnen bederven.

Vanuit zijn cel in een gevangenis in North Carolina klaagde Pollard zelf voor de Israëlische legerradio dat Netanyahu hem in de steek heeft gelaten. 'Je kunt niet met de Amerikanen onderhandelen en doen alsof je de bewaker van Israëls veiligheid bent, terwijl je tegelijkertijd niets doet en een van je agenten laat wegrotten bij hen', zei Pollard.

Het is de vraag of Pollard, die al dertien jaar zit, snel zal vrijkomen. Vooral het feit dat hij voor een bevriend land heeft gespioneerd blijkt nog diep te zitten bij de CIA en de andere inlichtingendiensten. Ook de voorzitter van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten zei fel tegen gratieverlening voor Pollard te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden