SpING

ING, SPIN in het web van het Nederlandse bedrijfsleven, ontpopt zich steeds meer als slimme belegger annex regisseur van ontwikkelingen in de Nederlandse haute finance....

Een nieuw staaltje van ING's uitbuiting van zijn strategische positie werd dinsdag wereldkundig via twee achtregelige persberichtjes van ING en Fortis. Laatstgenoemde Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar heeft 20 miljoen eigen aandelen ingekocht van ING, werd gemeld. Fortis betaalt daarvoor 32,94 euro per aandeel, iets minder dan de slotkoers van afgelopen maandag van 33,45 euro. Fortis maakt in totaal 659 miljoen euro over naar ING, ofwel 1,45 miljard gulden. ING houdt daarvan netto dik 900 miljoen gulden boekwinst over.

Dat is binnen. En het is niet de eerste keer.

Begin juli verkocht ING al voor dik anderhalf miljard gulden aandelen Fortis. Fortis nam bij die operatie ongeveer de helft - 12,2 miljoen eigen aandelen - over van ING voor bijna 800 miljoen gulden. Door de verkoop in juli zakte het belang van ING in Fortis van 15,3 procent naar 10 procent. Boekwinst: bijna 840 miljoen gulden.

Ook binnen. En daar blijft het niet bij.

ING gebruikt de honderden miljoenen van de Fortis-uitverkoop - net als in juli - voor de financiering van de Amerikaanse verzekeraar Aetna. Deze overname, die in december afgerond moet worden, kost ING 11,9 miljard gulden. De financiering is nu rond, liet ING dinsdag weten.

De bank-verzekeraar annex superbelegger is namelijk al langer bezig zijn belangen in Nederlandse concurrenten af te bouwen om overnames te betalen. Een maand geleden verkocht ING een flink pakket aandelen in ABN Amro. De verkoop van 120 miljoen ABN Amro-stukken leverde ING 6,8 miljard gulden op, waarvan 5,3 miljard gulden boekwinst. Na deze verkoop bezit ING nog altijd 11 procent in ABN Amro. In juni deed ING al het complete belang van 6,6 procent in Aegon de deur uit voor de mooie prijs van 7,2 miljard gulden. Boekwinst: 6,3 miljard gulden.

Daardoor komt de totale boekwinst van ING's actieve porte feuillebeheer in de afgelopen maanden uit op zo'n 13,3 miljard gulden.

En daar blijft het nog steeds niet bij.

Fortis meldde dinsdag dat de ING-transactie deel uitmaakt van de geplande inkoop van maximaal 33 miljoen eigen aandelen, die Fortis aankondigde bij het megabod vorige week van negen miljard gulden op ASR. Fortis, dat de moeder van Stad Rotterdam en de Amersfoortsche betaalt in aandelen, wil met de inkoop van eigen aandelen de door beleggers gehate verwatering voorkomen.

Fortis betaalt ASR met maximaal 93 miljoen nieuwe aandelen. Door de inkoop van de 20 miljoen eigen aandelen wordt - met hulp van ING - de verwatering alvast beperkt tot 73 miljoen nieuwe aandelen. Fortis blij, ING ook. Want met die aandelen moeten de grootaandeelhouders van ASR betaald worden. Onder wie - jawel - spin in het web ING.

De superbelegger heeft een belang van bijna 20 procent in ASR. Fortis betaalt voor ASR een enorme overnamepremie van bijna 70 procent, om potentiële tegenbieders af te schrikken. Dat is alvast binnen voor ING. Dat ziet zijn belang in Fortis - sinds gisteren gezakt naar dik 5 procent - door de betaling in aandelen straks weer een paar procent oplopen; met een fijne premie voor ASR erbij.

En daar blijft het vast niet bij.

Fortis/ASR wordt straks met zo'n 20 procent de grootste aandeelhouder van zakenbank Kempen, naast ABN Amro en - het zal niet meer verrassen - ING. ASR werkt samen met Kempen, wat mogelijk eindigt door de overname van ASR. Kempen wordt al tijden genoemd als overnameprooi. Spin in het web ING heeft zelf waarschijnlijk geen interesse, maar zit wel weer op de eerste rang om een flinke boekwinst te incasseren bij een overname; natuurlijk alleen door een partij die de goedkeuring heeft van grootaandeelhouder ING.

'Ik ben een enorme Hollander', zei de nieuwe ING-baas Ewald Kist onlangs in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden