Spindoctors hebben nog een hele hijs aan Cramer

Een minister die geen antwoord geeft op vragen, dat accepteert geen Kamerlid...

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Kim van Keken

De duurbetaalde spindoctors van Milieuminister Cramer hebben het lek bij hun opdrachtgever nog lang niet boven. Dinsdag kreeg de bewindsvrouw van VROM de voltallige Kamer over zich heen toen zij weigerde vragen van het CDA-Kamerlid Hessels te beantwoorden – een doodzonde in politiek Den Haag. Het geduld van de Kamer met de stuntelende PvdA-minister raakt van links tot rechts in hoog tempo op.

Zelfs op de steun van haar eigen partijgenoot Samsom hoeft Cramer niet te rekenen. Die wierp dinsdag vertwijfeld de handen in de lucht toen Cramer verzuimde uit te leggen wat nu precies aan de hand is rond de subsidieregeling voor groene stroom. ’s Ochtends had De Telegraaf gemeld dat die subsidie neerkomt op oplichting.

Niets wees erop dat het verhaal tot veel ophef zou leiden. Maar in plaats van het stuk naar het rijk der fabelen te verwijzen of de zaak af te doen door een brief te beloven, besloot Cramer helemaal niets te zeggen.

Dan zou ze de bewindslieden van Economische Zaken alleen maar in de wielen rijden, was het enige wat ze wilde zeggen. ‘De eerstverantwoordelijke, minister Van der Hoeven, zit in het buitenland, staatssecretaris Heemskerk treedt op in de Eerste Kamer, dus ik geef geen antwoord.’ Hessels antwoordde verbouwereerd: ‘Hoe zullen we het nu hebben?’

Volgde een pandemonium aan de interruptiemicrofoon. Want een minister die geen antwoord geeft op vragen, daar neemt geen enkele parlementariër genoegen mee, zeggen alle Haagse veteranen. Het kabinet spreekt met één mond, en dat deze of gene bewindspersoon er niet is mag niets uitmaken. ‘Dit is een mondelinge vraag, en daar moet u mondeling antwoord op geven’, legde Kamervoorzitter Verbeet uit toen Cramer probeerde de schade te beperken door een brief te beloven.

‘Dit heb ik in tien jaar nog niet meegemaakt’, zei Ineke van Gent van GroenLinks, die steun van de hele Kamer kreeg toen ze vervolgens maar een echt debat over de kwestie aanvroeg. ‘U bent de chef-groen, u moet een antwoord zo uit uw mouw kunnen schudden.’ Voor Agnes Kant van de SP was een debat nog niet voldoende. ‘Dit soort genante vertoningen kan niet.’ Zij vindt de weigering zo ernstig, dat ze een brief van de premier wil. Haar partijgenoot Jansen had er al fijntjes op gewezen dat het kabinet 58 miljoen euro heeft uitgetrokken om de onderlinge communicatie te verbeteren. ‘Dat geld moesten we maar eens terug vragen.’

In de wandelgangen ging Cramer nog wel op de subsidieregeling in, en legde omstandig uit wat er in Brussel wordt besproken. Waarom ze dat niet in de Kamer had gedaan? ‘Mij is te verstaan gegeven kort te zijn in het vragenuurtje’, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden